Politieke partijen eisen opheldering over milieuzaken in Enkhuizen: Zorgen om bodemvervuiling in Plan Noord en langs Flevolaan

Plan Noord vanaf de flat aan de Asterstraat, met linksboven de Nelson Mandeladreef.

Plan Noord vanaf de flat aan de Asterstraat, met linksboven de Nelson Mandeladreef.© Archieffoto Theo Groot

Cees Beemster
Enkhuizen

De drie lokale politieke partijen in Enkhuizen (Het Enkhuizer Alternatief, Nieuw Enkhuizen en Enkhuizen Vooruit!) eisen van hun college opheldering over bodemvervuiling van oude vuilstortplaatsen in Enkhuizen. Ook willen zij weten wat er wordt gedaan om de ernstige grond- en grondwatervervuiling op het fabrieksterrein van Renolit in Enkhuizen op te ruimen.

De drie raadsfracties hebben gezamenlijk vragen over de milieuzaken gesteld aan burgemeester en wethouders van Enkhuizen. Ze stellen dat inmiddels genoegzaam bekend is dat bij de al lang gesloten stortplaatsen in Westwoud en ’de bult’ langs de Oosterdijk in Enkhuizen vervuiling nog steeds aan de oppervlakte komt.

Tegelijk constateren de partijen dat in het verleden in vaarpolder Het Grootslag ook agrarische stortplaatsen waren, waar naast agrarisch afval ook bestrijdingsmiddelen en ander afval werd gedumpt. ’Ons inziens gaat het over minimaal drie stortplaatsen waar inmiddels onder meer de wijken Plan-Noord en Oude-Gouw gebouwd zijn’, schrijven zij. De fracties vragen zich af of deze locaties nog bekend en traceerbaar zijn, en of het lekwater hier wordt gecontroleerd.

Herinrichting Bloemenwijk

Naar de al langer bekende bodemvervuiling in Plan Noord zou al eerder onderzoek zijn gedaan. De fracties willen nu van het college weten of dit tot saneringsmaatregelen leidt, als dit onderzoek inderdaad heeft plaatsgevonden. Ook willen ze weten wat de vervuiling betekent voor de komende herinrichting van de Bloemenwijk in Plan Noord. Plannen voor sloop en nieuwbouw in de Bloemenbuurt zijn immers in een vergevorderd stadium.

De jaren geleden al ontdekte vervuiling op het terrein van kunststofverwerkingsbedrijf Renolit langs de Flevolaan baart de drie partijen nog steeds zorgen. De vervuiling op het terrein bestaat uit olie en weekmakers in de grond en het grondwater.

Wijlen Hans Langbroek maakte zich in het verleden als fractievoorzitter van Het Enkhuizer Alternatief druk om deze vervuiling. Het college antwoordde hem ruim drie jaar geleden dat Renolit uiterlijk 1 juni 2022 een plan moet hebben voor de sanering van de vervuiling. Ook kreeg Langbroek te horen dat de sanering voor 1 januari 2023 gestart moet zijn.

De drie fracties willen weten hoe het staat met dit saneringsplan van Renolit. Zij willen ook weten of in dit plan PFAS-normen en weekmakers worden meegenomen, en of de Omgevingsdienst hier nog onderzoek doet. ’Hoe wordt de gemeenteraad en hoe worden de burgers van Enkhuizen en de werknemers van de bedrijven geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s?’, vragen zij zich af. Het college van Enkhuizen moet nog reageren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen