Vuurdoop van Texel in eredivisie al op 5 september; Scagha en Zeemacht openen tegen elkaar

Aanvoerder Robin Schouwvlieger van Scagha test Sander Rietveld, doelman van Zeemacht. De streekgenoten openen de nieuwe competitie tegen elkaar.
© Foto Marc Moussault
Noordkop

Texel ’94, Zeemacht en Scagha ’66 zijn volop in beweging, onderweg naar de start van een nieuw seizoen in de zaal. Dat voor de eredivisieclub al op 5 september begint met een thuiswedstrijd op het eiland tegen Volendam.

De beide eerste divisieclubs treffen elkaar 11 september voor de competitie ouverture in de Groeneweghal. Als de streekgenoten uit Schagen en Den Helder de draad oppakken die ze in maart door corona op last van de overheid moesten loslaten. Toen viel er in De Brug voor beide tegen het einde van de competitie die niet werd afgemaakt veel te verdienen. Nu is de wedstrijd een graadmeter hoe de voorbereiding is verteerd.

Voor Texel begin september als vaandeldrager van de regio aftrapt heeft Martijn de Veij zijn nagenoeg ongewijzigde spelersgroep al flink opgejut. Aanvankelijk gebeurde dat buiten op het veld, zegt de coach die met promotie naar de eredivisie eindelijk een lang gekoesterde wens vervult ziet. Daarna trok de debutant zich terug in de eigen TXL Sporthal om zich voor te bereiden op het seizoen dat na de eerste twaalf wedstrijden in tweeën wordt geknipt. Drie weken voor de opening oefent Texel zaterdag 15 augustus in Volendam ook al tegen de eerste opponent. Een week later is Hovocubo in Hoorn sparringpartner.

Zeemacht benut de vloer van De Brug vooralsnog voor wat onderlinge partijtjes. Onbevangen bezig zijn is volgens coach Arjan de Klerk voorlopig de beste training. ,,Specifieke details als corners en vrije trappen komen later wel weer.’’ Volgende maand bijvoorbeeld als er ook wordt geoefend tegen White Stones (7 augustus thuis), Vrone (14/8 uit), Vios ’79 (21/8 uit) en Veerhuys dat 28 augustus naar Den Helder komt.

Bij Scagha heeft coach Jaap Kaleveld onder meer het accent op de fysieke aanpak gelegd. Zaalvoetballers die dachten lekker te kunnen trainen werden bij verrassing onderworpen aan een circuit. Later was er in de zandbak van ZAP handbal nog ruimte voor voetvolley. Verder heeft Kaleveld nog een bosloop in Den Oever geprogrammeerd naast de oefenduels, te beginnen 5 augustus in Schagen tegen Vios. Twee dagen later komt het Rotterdamse OACN naar de Groeneweghal. Eredivisieclub White Stones is 14 augustus gastheer in Egmond waarna de voorbereiding vooralsnog een week later in Schagen sluit tegen Pellor.

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen