Premium

Turntrainer Gerrit Beltman geeft grensoverschrijdend gedrag toe en doet een boekje open: ’Ik was bezeten en ik was niet de enige’

Gerrit Beltman, in 2005.
© FOTO JIMMY BOLCINA / PHOTONEWS.BE

Hij is de verpersoonlijking van het grensoverschrijdend gedrag in het Nederlandse turnen. Terecht, zo stelt Gerrit Beltman, ’want het gedrag wat ik vertoonde, is op geen enkele wijze goed te praten’. Daarom trekt hij het boetekleed aan. Maar er zit hem ook iets dwars. Waar Beltman zich aan stoort, is het gebrek aan volledige openheid over de misstanden door de Nederlandse gymnastiekunie KNGU. „Ik was, en ben, niet de enige – integendeel. De kans dat je als turnster – en dan praat ik over de topsportkant – getraumatiseerd uit de strijd komt, is groter dan dat je onbeschadigd blijft.”

Beltman (64) kan het weten. Sinds het begin van de jaren tachtig is hij als coach in de sport actief en inmiddels is hij een gevestigde naam. Hij werkte met olympiërs, WK-deelnemers en EK-gangers, staat aan de basis van de Nederlandse opmars in het internationale turnen en verlegde nadien zijn vizier naar het buitenland: België (Vlaanderen), Canada, weer België (Wallonië) en momenteel Singapore.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen