Clipper Stad Amsterdam kiest na opknapbeurt op Willemsoord het ruime sop

Het zeilschip vertrekt uit de Helderse haven.
© peter van aalst
Den Helder

Driemaster Stad Amsterdam heeft de haven van Den Helder na een maandenlange opknapbeurt verlaten. Eind augustus is het schip terug in Den Helder. ,,Voor een weekje. Om de puntjes op de i te zetten’’, zegt directeur Evert van Dishoeck van rederij Clipper Stad Amsterdam.

De 76 meter lange driemaster arriveerde vorig jaar november in Den Helder en is in dok 2 van Willemsoord door vaklieden van Damen Shipyards onder handen genomen.

Dekwerkzaamheden

Directeur Evert van Dishoeck van de Amsterdamse rederij Clipper Stad Amsterdam zei eerder dat Willemsoord goede voorzieningen heeft voor dekwerkzaamheden en het werk aan tuigage.

De aanwezige dok-capaciteit en de ervaring op het gebied van scheepsbouw en systeemtechniek waren redenen om voor Damen Den Helder te kiezen. Een deel van de werkzaamheden is door de eigen bemanning uitgevoerd.

Van Dishoeck: ,,We hadden gepland om vijf maanden in Den Helder te blijven. Dat is iets meer dan zeven maanden geworden.. Bij zo’n grote klus is het niet raar dat je onverwachte zaken tegenkomt. De grootste vertraging hebben we opgelopen door de coronacrisis. Het werk moest door kleinere groepen worden uitgevoerd. Wat de bemanning betreft hadden we alleen de hoogst noodzakelijke mensen aan boord.’’

Vergroend

Tijdens de maanden dat de driemaster in Den Helder heeft gelegen is het zeilschip vergroend. Zo is de energievoorziening aangepast. Twee oude generatoren hebben plaatsgemaakt voor kleinere sets die zuiniger in verbruik zijn. De hoofdmotor is vervangen door een nieuwe Caterpillar C32 die voorzien is van een installatie om het verbruik te optimaliseren en minder uitstoot te genereren.

Kombuis

(Tekst gaat verder onder foto)

De opknapbeurt op Willemsoord is achter de rug.
© Peter van Aalst

Het schip heeft ook een nieuwe kombuis gekregen. Daarnaast heeft het een compleet nieuwe verflaag gekregen.

De Stad Amsterdam zou dit jaar beginnen aan een wereldreis van twee jaar. Die is vanwege de wreldwijde coronacrisis met een jaar uitgesteld, zegt directeur Van Dishoeck. De rederij heeft besloten het onderhoud aan de clipper voortaan in Den Helder te laten verrichten. ,,Wanneer we in Nederland zijn. Als we in het buitenland zitten,gaat dat natuurlijk niet.’’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.