De turnbond stak jarenlang geen vinger uit en hield de verrotte cultuur zo overeind. Nu met een meldpunt komen is lachwekkend | Commentaar

Jeroen Haarsma

Topvoetbal is spijkerhard. Tophandbal ook. Net als hockey op het hoogste niveau. Topturnen is niet spijkerhard. Dat is ziekelijk.

Lees ook: Turncoach Gerrit Beltman verbreekt stilzwijgen over zijn onmenselijke trainingsmethoden: ’Ik mishandelde en vernederde jonge turnsters om medailles te winnen. Ik schaam me diep’

De schade die turntalenten oplopen tijdens hun route richting succes is buitensporig en onherstelbaar. Zowel lichamelijk als geestelijk lopen de jonge sporters littekens voor het leven op. Ze worden mishandeld, bespuugd, gemanipuleerd en gekleineerd, vertellen ze in deze krant. „Er heerst een angstcultuur en er wordt je aangepraat dat het allemaal aan jou ligt”, stelt een sportpsychologe vast.

Het is geen toeval dat de turnsters hun verhaal doen bij een journalist. Waar kunnen ze anders terecht? Sommigen meldden zich jaren terug al bij de turnbond KNGU. Het haalde niets uit. De turnsters voelden zich niet gehoord of begrepen. Veelzeggend is het interview met Gerrit Beltman. Als coach ruïneerde hij de levens van zijn pupillen. Wees iemand hem ooit terecht? Nee, zegt hij - en dat had wel gemoeten. Een angstcultuur was - en is - de norm.

Lees ook: ‘Ik ben een van hen…’ Met hashtag #dossierturnmisbruik stappen (ex-)turnsters Loes Linders en Stephanie Tijmes uit de anonimiteit

Het is daarom lachwekkend dat de KNGU nu - op het moment dat er op internationaal niveau beerputten opengaan - met een meldpunt komt. Een vlucht naar voren, maar een volkomen ongeloofwaardige. De bond stak jarenlang geen vinger uit en hield de verrotte turncultuur zo overeind. Signalen genoeg, maar blijkbaar waren andere belangen - sportief succes - groter dan het welzijn van de sporters.

De enige manier om de zieke sportcultuur te doorbreken is schoon schip maken. Op het niveau van bestuurders én trainers. Momenteel heeft het topturnen geen enkel bestaansrecht.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen