Colin van der Meijden ging binnen paar jaar van keepersvader naar Telstar: ’Ik heb de ambitie om er alles uit te halen’

Colin van der Meijden, de nieuwe keeperstrainer van Telstar, kijkt aandacht naar de verrichtingen van doelman Trevor Doornbusch.
Velsen-Zuid

Dienstplicht zorgde ervoor dat Colin van der Meijden nooit uitvond waar zijn plafond als doelman lag. Als keeperstrainer is hij vastberaden om alles eruit te halen. Bij Telstar zet hij zijn volgende stap.

Toen de zoon van Van der Meijden op zijn achtste begon met keepen bij Odin ’59 in Heemskerk, vond de nu 46-jarige Beverwijker dat mooi. Hij was immers zelf ook keeper geweest bij onder meer De Kennemers en ADO ’20. ,,Er werd gevraagd of ik bij de jeugd van Odin keeperstrainer wilde worden. Dat vond ik prima, maar ik wilde geen vader zijn die een paar balletjes opgooit. Daarom heb ik mijn papieren gehaald. Daarna ging het balletje rollen. Ik werkte voor de selectieteams van De Kennemers en ADO ’20. Bij Odin ’59 heb ik afgelopen seizoen samengewerkt met hoofdtrainer Anthony Correia, die bij Telstar assistent-trainer is. Vorig seizoen viel ik al een keer een training in bij Telstar. Nadat Cor Varkevisser bij de clubleiding aangaf niet verder te gaan, heeft Andries Jonker mij benaderd”

Een kans die hij met beide handen aangrijpt. ,,Ik was een van de laatste jongens die nog in militaire dienst moesten. Vervolgens ben ik blijven hangen bij defensie. Daardoor heb ik niet alles uit mijn keeperscarrière kunnen halen. Daardoor is het juist nu mijn ambitie om er als keeperstrainer alles uit te halen. Ik heb mijn baan bij de politie opgezegd en ben nu fulltime met keeperstraining bezig bij Telstar en Odin.”

Van der Meijden geniet van het werken met keepers. ,,De rol van de doelman is de afgelopen jaren veranderd. De keeper is veel meer een onderdeel van het team geworden. Daar hoort ook een andere benadering bij. Vroeger trainden de keepers achteraan ergens in de blubber, nu trainen ze bij het team. Een doelman moet zoveel vaardigheden hebben. Ik vind het prachtig om de keeper meer bij het team te betrekken. Bij een betaald voetbalclub gebeurt dat al, maar zeker bij Odin heb ik me daar hard voor gemaakt. Bij Telstar is het mijn doel om de keepers 1 á 2 procent beter te maken. Dat kan net de doorslag geven bij het behalen van onze doelstellingen. Ik vind het belangrijk dat keepers duidelijk communiceren, bijvoorbeeld bij voorzetten. Praat met elkaar.”

Bij Telstar heeft Van der Meijden drie doelmannen onder zijn hoede. Abdel El Ouazzane begint aan zijn tweede seizoen bij Telstar, Jasper Schendelaar wordt gehuurd van AZ en Trevor Doornbusch komt van Heerenveen. ,,Ze willen alle drie heel graag, ze zijn heel gretig. Natuurlijk zijn ze elkaars concurrenten maar ze moeten het ook samendoen. Er is een goeie sfeer. Als keeperstrainer moet je ook een vertrouwenspersoon zijn voor je doelmannen. Ik wil dat ze bij mij terecht kunnen als ze ergens meezitten. Onze keepers ontlopen elkaar weinig. De techniek hoef ik deze jongens niet bij te brengen. Het gaat om snelheid, het voetenwerk op niveau krijgen en het uitbuiten van hun kwaliteiten.

Dat de trainer nu bij Telstar werkt, maakt hem trots.. ,,Als jochie zat ik hier voor rijksdaalder op de tribune. Met De Kennemers hebben we nog voorwedstrijden gespeeld in het stadion van Telstar. Het is een fijne club, familiair. Toch wel anders dan veel andere BVO’s. Als je zoals ik hier in de omgeving bent opgegroeid dan zit Telstar altijd een beetje in je hart.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen