Uniek kalfje geboren in het Twiske; de kleine Lisa is een Schotse Hooglander met een twist

Lisa en haar moeder Ellen.

Lisa en haar moeder Ellen.© Louisa Fijn

Willemien Schenkeveld
Oostzaan

In het Twiske is weer een kalfje in het unieke geslacht Hooglander-Lakenvelder geboren. De kleine Lisa, dochter van Ellen 3, kwam zondag ter wereld.

Louisa Fijn uit Oostzaan, een grote fan van de Schotse Hooglanders in het recreatiegebied, zette het kalfje als eerste uitgebreid op de foto.

,,Ik wandel heel veel in het Twiske en ik kom wel regelmatig bij de kudde’’, zegt de Oostzaanse, die zichzelf ’bezeten van de Hooglanders’ noemt. ,,Ze hebben zo’n geweldige uitdrukking, ik vind ze verschrikkelijk leuk.’’

De pasgeboren Lisa is ruig en bruin-oranje als een echte Hooglander, maar heeft een witte band om haar buik zoals Lakenvelders die hebben. Ze is een achterkleindochter van Ellen, de stammoeder van deze bijzondere familie.

(Tekst gaat door onder de foto)

Lisa en haar moeder Ellen.

Lisa en haar moeder Ellen.© Louisa Fijn

Zij was de dochter van een Lakenvelder koe op boerderij De Marsen in het Twiske. Die koe werd met kunstmatige inseminatie maar niet drachtig. De boer zette haar daarom bij een Hooglanderstier in het recreatiegebied, om te kijken of ze eigenlijk wel drachtig kón worden. Daaruit kwam Ellen voort. Ze was zo ruig dat ze bij de Hooglanderkudde mocht blijven.

(Tekst gaat door onder de foto)

Lisa en haar moeder Ellen.

Lisa en haar moeder Ellen.© Louisa Fijn

Ook Ellens kleindochter bleek een Lakenvelder-Hooglander. Deze Ellen 3 heeft zelf ook alweer een paar Lakenvelder kalfjes gekregen, en ook een keer een halve Lakenvelder: aan één kant een witte band en aan de andere kant bruin. Lisa, de jongste aanwinst is weer een complete Lakenvelder.

De Hooglanderkudde in het Twiske is inmiddels niet meer van het recreatieschap maar van het bedrijf Ekogrön Natuurbeheer uit Heemskerk. Ondertussen blijven ze gewoon doorgrazen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.