De rivierkreeftviswedstrijd in Broek op Langedijk komt op stoom. Dankzij actie voedselbank zijn nog meer jongeren voorzien van een hengel

Magali (tweede van links) en Marcia krijgen een hengel. Grootmoeder Elma (rechts) kijkt toe.
© Foto JJFoto.nl/Jan Jong
Broek op Langedijk

Veel kinderen uit Langedijk doen al mee aan de rivierkreeftviswedstrijd die door de gemeente is uitgeschreven. En dankzij een actie van de Voedselbank Langedijk zal het aantal rivierkreeftvissers alleen maar toenemen.

Een verrassing voor de klanten van de voedselbank met kinderen in de leeftijd tussen 6 en 17 jaar. Naast allerlei voedzame producten, kregen ze gisteren ook een hengel mee.

Carla van Hoorn, budgetcoach bij de voedselbank en burgerraadslid in de gemeente Langedijk, vond dat ook de kinderen van de klanten van de voedselbank mee moesten kunnen doen aan de rivierkreeftenviswedstrijd, waarbij allerlei prijzen zijn te verdienen.

Nipro Hengelsport uit Sint Maarten wilde wel meewerken aan het initiatief en gaf een flinke korting op de vijftig hengels. En wethouder Ad Jongenelen werd bereid gevonden om namens de gemeente het resterende bedrag van 200 euro beschikbaar te stellen, waarmee de drie meter lange hengels konden worden aangeschaft.

,Mijn zoon had alleen een kleine hengel’’, aldus een vader die het presentje wel kon waarderen. ,,We vinden het leuk om te vissen, maar we hebben nog geen kreeften gevangen. Wel twee keer een karper en in IJmuiden een zeebaars.’’

Grootmoeder Elma heeft haar kleindochters Marcia (6) en Magali (10) meegenomen. ,,Ik heb op het Jeugdjournaal van de wedstrijd gehoord’’, zegt Magali. ,,Het lijkt mij wel leuk om op rivierkreeften te vissen. Toen ik hoorde over de prijzen (waaronder een spelcomputer en een elektrische buitenboordmotor, red.) dacht ik: daar wil ik wel aan mee doen.’’

Ze zegt niet bang te zijn om de kreeftjes vast te pakken. ,,Ik trek gewoon handschoenen aan. Dan pak ik ze en stop ik ze in een emmer.’’

Het is de bedoeling dat de kreeften levend worden ingeleverd. Dit kan door de kreeften in een emmer te bewaren met een heel klein laagje water. Ze mogen niet onder water staan want dan gaan ze dood door een gebrek aan zuurstof.

Gevangen kreeften kunnen op werkdagen tussen 12 en 13.30 uur worden ingeleverd bij het werkgebouw van Veldzorg aan de Dorpsstraat 86 in Broek op Langedijk. Zolang de voorraad strekt kunnen kreeften hier op dezelfde tijd gratis worden opgehaald.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen