De zomer inluiden met karakteristieke klanken van het carillon: ’Muziek die Beverwijk verbindt’

Frans Haagen bespeelt de bronzen klokken van de beiaard.
© Foto PR
Beverwijk

De jaarlijkse zomeravondconcerten op het carillon van de St. Agathakerk in Beverwijk worden maandag 27 juli afgesloten door gastbeiaardier Frans Haagen.

Terwijl heel Nederland half maart tot stilstand kwam door corona kon de beiaardier vanuit de toren doorgaan met spelen. De 49 carillonklokken hangen 22 meter hoog bovenin de koepel van de kerk aan de Breestraat.

„Het is muziek die de stad verbindt”, vertelt Nelly Reinders, secretaris Stichting Vrienden van de Beiaard. „De stem van Beverwijk heeft in deze coronatijd steeds geklonken. Gelukkig is corona nu minder actief en mogen we ons meer bewegen. Letterlijk en cultureel.”

Frans Haagen is de hekkensluiter van de zomeravondconcerten. Hij bespeelt de bronzen klokken van de beiaard. Haagen is een veelzijdig musicus, studeerde schoolmuziek aan het conservatorium in Hilversum en piano in Enschede. Bij diverse concoursen ging hij met de winst naar huis. Haagens muzikale repertoire is breed en varieert van vroeg barok tot hedendaagse muziek.

In de tuin van de Agathakerk wordt een luisterplaats ingericht om te luisteren naar de karakteristieke klanken van het carillon (Frans voor ’beiaard’). Bij slecht weer verplaatst het concert naar binnen. De entree is vrij.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen