Plastic vangen met een grote vis op strandplateau Castricum

De onthulling van het nieuwe kunsstuk op het strand van Catricum. Rosie en Femke helpen wethouder Ron de Haan.
© Foto Ronald Goedheer
Castricum

Er staat weer een groot kunstwerk op het strandplateau van Castricum aan Zee: een zes meter hoge vis, gemaakt van ijzer, staal, met ogen van glas. Bedoeld om te worden opgevuld met plastic. De naam: ’Catch Fish’ en het vervangt de ’Weeping Elephant’.

De onthulling gebeurde door de Castricumse strandwethouder Ron de Haan en de dochters van bedenkster Suzanne Buis uit Limmen. In het bijzijn van dertig belangstellenden, onder wie de drie kunstenaars die het idee van Buis realiseerden, het collectief CAKtwo: Marina Pronk, Fred Boon en Berend Wijers.

Buik vol

De tekst op het informatiebordje is kort: ’De Catch Fish heeft z’n buik vol van plastic soep.’ Buis: „Het gaat om de bewustwording, de discussie over plastic soep en de invloed daarvan op het zeeleven. Die willen we niet.” Pronk: „We willen niet belerend zijn, mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen.”

Het is geen afvalbak, het vullen van de vis gaat gecontroleerd. Buis zegt: „Daarover hebben we al afspraken gemaakt met het animatieteam van camping Bakkum en met de Cuneraschool. Die komen met groepen kinderen om de vis met plastic te vullen.”

Klimtoestel

De Haan: „Ook is het niet bedoeld als klimtoestel, maar je mag er natuurlijk wel aankomen.” Opvallend is dat veel langslopende strandgangers, vooral kinderen, naar het kunstwerk toelopen en het aanraken.

Anderhalf jaar geleden lanceerde Buis het plan. De Haan is verheugd dat het gelukt is. „Ik heb me jarenlang vanuit de raad ingezet voor de kunst. En nu krijg ik de kans om echt wat gedaan te krijgen.” Pronk vult aan: „De vergunning loopt tot april volgend jaar!”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen