Twee doden bij crash NH90-helikopter van Defensie bij Aruba

Luitenant-admiraal Rob Bauer Commandant der Strijdkrachten tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie.© Foto Hollandse Hoogte / ANP

Den Helder

Een NH90-helikopter van Defensie is zondag omstreeks 14.30 uur (lokale tijd in het Caribisch gebied) neergestort in de Caribische Zee vlakbij Aruba. Dit gebeurde aan het einde van een kustwachtpatrouille. Twee van de vier bemanningsleden zijn erbij om het leven gekomen. Dat meldt Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens een ingelaste persconferentie van Defensie.

Het gaat om vlieger, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Christine Martens (34) en de 33-jarige tactische coördinator, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Erwin Warnies. Warnies laat een partner achter en een dochter van 2 jaar. „De nabestaanden hebben dit verschrikkelijke bericht nog niet zo lang geleden gekregen, het is daarom dat we u dit nu pas kunnen melden”, aldus Bauer.

„Nadat de bemanningsleden uit de helikopter zijn gehaald, is meteen eerste hulp toegediend en is nog geprobeerd te reanimeren, helaas zonder resultaat. De andere twee leden van de crew hebben geen ernstig fysiek letsel”, aldus Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens de persconferentie.

Marineschip

Het ongeluk gebeurde tijdens een patrouillevlucht voor de Kustwacht. Het betrof een helikopter van het marineschip Zr.Ms. Groningen.

De toedracht van het voorval is nog onbekend. Rob Bauer: „Op dit moment ondersteunen een helikopter van de kustwacht en een Defensie duikteam de Zr. Ms. Groningen bij hun activiteiten om de NH90 veilig te stellen, waarbij met name de flight recorder, de zwarte doos, prioriteit heeft. Deze activiteiten zijn cruciaal om te kunnen onderzoeken wat daar heeft plaatsgevonden. Harde wind, de hoge golven, een sterke stroming en de duisternis maken dit echter niet makkelijk. Verder onderzoek moet duidelijkheid brengen. Dat zijn we aan onze militairen en hun dierbaren verplicht.”

Rutte laat weten dat hij ’diep getroffen’ is door het ongeluk.© Foto Hollandse Hoogte / ANP

„In elk geval hebben we besloten de Nederlandse NH90-vloot vooralsnog aan de grond te houden. Het ligt in de rede dat de Inspectie Veiligheid Defensie, de IVD onderzoek gaat doen.”

De persconferentie van Bauer begon maandagochtend om 05.00 uur, nadat de nabestaanden waren ingelicht. Voor de Zr.Ms. Groningen werd na het ongeval een ’black hole’ ingesteld, wat inhoudt dat de bemanning niet vrij met de buitenwereld kan communiceren. „Om zo te voorkomen dat ouders, partners en collega’s in Nederland via anderen overvallen worden door dit soort afschuwelijk nieuws”, aldus Bauer.

Er is een condoleance-register geopend op www.defensie.nl

Diep geraakt

Minister van Defensie Ank Bijleveld reageert geschokt op het overlijden van de twee militairen. Ze spreekt op Twitter van een verschrikkelijk bericht. „Mijn medeleven gaat uit naar hun naaste familie. Wij zijn allemaal diep geraakt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, Peter Jan de Vin, reageert bedroefd. „Onwerkelijk nieuws, mijn gedachten gaan uit naar de familie van beide collega’s. Ook de collega’s aan boord van Zr.Ms. Groningen wens ik sterkte en kracht toe.”

Het Defensie Helikopter Commando zegt diep getroffen te zijn door het noodlottige vliegongeval. „Dat heeft gisteravond op veel te jonge leeftijd de levens geëist van collega’s Christine en Erwin. Het hele Defensie Helikopter Commando leeft intens mee met hun geliefden, families, vrienden en naaste collega’s.”

Lees ook:

Marinestad Den Helder in rouw om dodelijke crash NH90: ’Ik krijg wéér kippenvel’

Technisch falen of menselijke fout: hoe kon NH90 neerstorten?

Inge Lengton van De Telegraaf was bij de persconferentie aanwezig:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen