Bespuugde agent bij NS-station Castricum krijgt alsnog smartengeld

© archieffoto

Ron Ranzijn
Alkmaar

Een politieagent die vorig jaar april bij NS-station Castricum door een dakloze man werd bespuugd, krijg daarvoor alsnog smartengeld. Dat heeft de politierechter in Alkmaar beslist.

De dakloze Donny B. (43) was in augustus 2019 door de Alkmaarse rechtbank ontslagen van alle rechtsvervolging na het bedreigen en bespugen van de agent. Hij verkeerde tijdens dat incident namelijk in een psychotische toestand. Daarom werd hij volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De politieagent had de man die dag bij station Castricum aangesproken, omdat hij vermoedde dat B. aan het bedelen was. ,,Ik ga al’’, had de dakloze gezegd bij de komst van de agent. Toen die hem tegenhield, uitte B. bedreigingen. Even later spuugde hij de politieman vol in diens gezicht.

De rechtbank had de agent in verband met de bedreiging al 150 euro smartengeld toegekend. Verzuimd was echter het spuugincident mee te nemen. De politieman liet weten dat het bespugen voor hem veel zwaarder woog. De rechter kende daarom nogmaals 150 euro smartengeld toe.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.