Bezoekers kunnen alsnog genieten van expositie over 75 jaar bevrijding in Agrarisch Museum in Middenbeemster

Schrijfzolder in Betje Wolff Museum.

Schrijfzolder in Betje Wolff Museum.© PR foto

Debbie de Vries
Middenbeemster

Betje Wolff Museum en het Agrarisch Museum in Middenbeemster gaan op zondag 2 augustus weer open voor publiek. De musea waren de afgelopen maanden gesloten vanwege corona.

Het Agrarisch Museum heeft naast de reguliere tentoonstelling, het agrarische leven in de Beemster zo rond 1930, een nieuwe tentoonstelling ingericht over Beemster 75 jaar bevrijding en wederopbouw.

In een tijdlijn zijn 75 belangrijke gebeurtenissen uit de Beemster, vanaf 8 maart 1944 tot 5 mei 1955, beschreven. Hiervan zijn 25 gebeurtenissen met beeld en tekst uitgewerkt. Er is een Nationale Feestrok te zien en hoe die gemaakt werd. In een vitrine staan vele miniaturen van landbouwwerktuigen zoals die in de Beemster gebruikt werden en verkregen zijn mede door de Marshallhulp.

Ook is er te zien dat er in deze tijd echte Beemster tabaksproducten waren. Uniek, aldus het bestuur, is een Duits legerkantoortje voor in het veld.

Betje Wolff

Het Betje Wolff Museum schenkt dit jaar extra aandacht aan de brievenroman ’Sara Burgerhart’. Deze historische roman is gepubliceerd in 1782 door Betje Wolff en Aagje Deken en inmiddels opgenomen in de Canon van Nederland. Het museum in Middenbeemster heeft een eerste druk van dit boek in haar bezit. Ook bijna alle uitgaven van het werk van Betje Wolff en haar levensvriendin Aagje Deken zijn aanwezig.

Op de tentoonstellingszolder is een hoek ingericht met kleding en objecten uit de 19e eeuw. Deze kleding, maar ook hoeden, koffertjes en meer werden gebruikt voor reizen.

De musea zijn alleen op woensdag en zondagmiddag open. Bezoekers moeten wel vooraf via www.historischegenootschapbeemster.nl reserveren.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.