Het appeltjesgroene huis in Den Helder moet toch echt worden overgeschilderd, oordeelt de Raad van State

Ineke van Amersfoort staat de pers te woord.
© Archieffoto
Den Helder

Het appeltjesgroene huis in Den Helder moet een andere kleur krijgen. Dat heeft de Raad van State besloten. De 83-jarige Ineke van Amersfoort moet dus haar huis overschilderen.

De kleur van haar inmiddels beroemde huis is volgens de gemeente te fel en wijkt te veel af van andere woningen in de buurt. De gemeente stelt dat eigenaren van huizen in de wijk Boatex verplicht zijn pasteltinten te gebruiken voor hun woning en daar valt het appeltjesgroen van mevrouw Van Amersfoort niet onder. Daarom moet het huis een andere kleur krijgen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De kleur van het huis heeft in Boatex past volgens de gemeente niet in de wijk.
© ANP

In september vorig jaar verloor Van Amersfoort de rechtszaak: de rechtbank Amsterdam stelde haar in het ongelijk. Daarna stapte ze naar de Raad van State, omdat andere huizen in haar wijk ook andere kleuren dan pasteltinten op hun huis hebben. Ondanks de coronamaatregelen, reisde ze per trein af naar de zitting in Den Haag, om de rechters in de ogen te kunnen kijken en een laatste pleidooi te houden om de appeltjesgroene kleur om haar huis te mogen behouden.

Lees ook: Mag het beroemdste huis van Den Helder appeltjesgroen blijven? De Raad van State gaat de knoop doorhakken. ’Nog zes weken wachten’

Lees ook: Ineke van Amersfoort weigert haar appeltjesgroene huis over te schilderen en is landelijk nieuws: van al die camera’s wordt ze een beetje zenuwachtig [video]

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.