Kaasdragers Hoorn eindelijk weer aan de slag, maar in Madurodamvorm

Kaasmarkt Hoorn in goede tijden, als toeristen nog meemogen op de berrie.

Kaasmarkt Hoorn in goede tijden, als toeristen nog meemogen op de berrie.© Foto Theo Groot

Ronneke van der Genugten
Hoorn

Het is een beetje aanpassen geblazen, maar de kaaszetters en -dragers van de Kaasmarkt Hoorn halen alsnog opgelucht adem. Eindelijk mogen ze weer eens aan de slag met hun berries. In de tuin van Omringlocatie Lindendael wordt een demonstratie gegeven in Madurodamvorm.

Net als vele andere evenementen werden ook de traditionele kaasmarkten op de Roode Steen in Hoorn geschrapt door toedoen van de RIVM-maatregelen rond het coronavirus. Dit tot grote teleurstelling van de kaaszetters- en dragers van de Kaasmarkt Hoorn.

Minidemonstratie

Dankzij het Microsoft C19 Response Fund gloeit er een lichtpuntje aan de horizon. Het fonds werd speciaal in het leven geroepen om ondernemers en organisaties met een goed idee en een financieel plan te ondersteunen. Kaasmarkt Hoorn viel in de prijzen met het ingediende plan voor een kaasmarkt in afgeslankte vorm. Dankzij de bijdrage van het fonds kunnen er vier minidemonstraties gegeven worden bij verschillende verzorgingshuizen. Omringlocatie Lindendael beleeft deze donderdag om 10.30 uur de primeur.

Afgeslankt

,,De afgeslankte vorm vergt natuurlijk wat aanpassingen”, vertelt Robert Drieling van Kaasmarkt Hoorn. ,,Gewoonlijk komen we met zestien dragers, nu slechts met vier. We hebben wel met alle kaasdragers afgesproken dat we gaan rouleren, zodat iedereen een keertje kan meedragen. In plaats van honderd echte kazen nemen we er nu maar ééntje mee om aan te snijden. De demonstratie, voorafgegaan door een kort optreden van de Spierdijker dansers, wordt gedaan met watergevulde dummies.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen