Nieuw college Opmeer nu al zwaar onder vuur van kersverse oppositiepartij DSV

Het nieuwe college in Opmeer, vlnr. Robert Tesselaar, Rabella Wiersma-de Faria en Herman ter Veen.
© Foto Mediahuis
Opmeer

Het nagelnieuwe college van de gemeente Opmeer ligt nu al zwaar onder vuur. De oppositie uit forse kritiek op de verdeling van portefeuilles.

Dat staat in een brief die de fractie DSV (Door Samenwerking Vooruit) aan het college richt.

Nadat de coalitie van DSV, VVD en CDA strandde, werd er een nieuw college gevormd van Gemeentebelangen, PvdA en CDA. De vorming ervan is volgens is volgens DSV allesbehalve goed verlopen. ’De portefeuilleverdeling heeft ons verbaasd. Duidelijkheid en transparantie ontbreken op een aantal aspecten van raadskader, logische samenhang en uitvoering’, schrijft de oppositiepartij.

Gesloten deuren

Die laakt in de brief de wijze waarop de onderhandelingen zijn verlopen. ’De coalitieonderhandelingen hebben twee maanden achter gesloten deuren (’tuintafel’) plaatsgevonden. Van een coalitieakkoord of programma is nog geen sprake. Daar is kennelijk nog weer bijna drie maanden voor nodig’. Volgens DSV is de voorlopige portefeuilleverdeling ’niet eenduidig’ en is de raad ’op geen enkele wijze’ betrokken bij geformuleerde projecten waaronder de kadernota.

In de brief krijgt het nieuwe college een tiental kritische vragen voorgelegd. Een ervan luidt: ’Waarom zijn de portefeuilles economie en recreatie/toerisme niet bij dezelfde portefeuillehouder ondergebracht, gezien de nauwe samenhang tussen deze twee onderwerpen?

Locoburgemeester

Verder wordt de vraag gesteld waarom Rabella Wiersma-de Faria tot eerste locoburgemeester is benoemd, ’terwijl het CDA de grootste partij is’. Ook vindt DSV het ongewenst dat burgemeester GertJan Nijpels de portefeuille Personeel & Organisatie doet.

Wethouder Robert Tesselaar heeft zich desgevraagd nog niet in de beantwoording verdiept. Maar hij verzekert dat er ’voor de eerste raadsvergadering’ een reactie komt.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen