Premium

Leren fietsen op het plein, knusse klassen en nazitjes; Liesbeth Tuip beleefde de mooiste tijd van haar leven op De Zuidwester; Volendamse school pal tegenover haar ouderlijk huis gaat nu tegen de vlakte

De Zuidwester loopt als een rode draad door het leven van Liesbeth Tuip.
© Foto Wim Egas
Volendam

Nog even en de voormalige basisschool De Zuidwester in Volendam ligt tegen de vlakte. Het bezorgt Liesbeth Tuip een gevoel van nostalgie. Zij woonde recht tegenover de school aan de Willem Tholenstraat. In de klassen en op het plein beleefde de Volendamse naar eigen zeggen ’de mooiste tijd van mijn leven’.

De allerlaatste leerlingen hebben al drie jaar geleden het schoolgebouw in de wijk Blokgouw verlaten. Stichting Katholiek Onderwijs Volendam zag zich destijds vanwege teruglopende leerlingenaantallen genoodzaakt om een van de tien basisscholen te sluiten. De keus viel op De Zuidwester, waarna het merendeel van de scholieren onderdak vond op de Sint Petrusschool aan de Schoklandstraat. Sindsdien huisden er tijdelijke bewoners om het pand te beschermen, maar zij zijn met het oog op de sloop nu ook vertrokken. Uiteindelijk zal er aan de Willem Tholenstraat een nieuw onderkomen verrijzen voor de Sint Vincentiusschool, die nu nog aan de Meidoornstraat gevestigd is in een gebouw dat in slechte staat verkeert.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen