Vooral omwonenden hadden last van illegaal auto-evenement in Hoorn. Ondernemers: ’We zien wel de strepen op de weg’ [video]

Strepen op de Doctor C.J.K. Van Aalstweg in Hoorn.
© Foto Mediahuis / Eric Molenaar
Hoorn

Het illegale auto-evenement dat vrijdagavond plaatsvond op de Doctor C.J.K. Van Aalstweg in Hoorn lijkt vooral overlast voor omwonenden te hebben veroorzaakt, en niet zo zeer voor ondernemers rond het parkeerterrein tussen de Gamma en Praxis. De initiatiefnemer hult zich in stilzwijgen.

Een medewerker van de Gamma in het Hof van Hoorn laat in een reactie op de straatraces van vrijdagavond weten: „Zo direct, tijdens openingstijden, hebben wij er geen overlast van. Het zijn meer de omwonenden die dat hebben. Wij hebben als Gamma verder geen commentaar op de situatie. Het is aan de politie en politiek om te beslissen of er eventueel iets aan gedaan moet worden.”

„Praxis heeft geen overlast ondervonden van het evenement, aangezien dit na sluitingstijd plaatsvond”, laat een communicatiemedewerker weten. „We hebben begrepen dat de politie, handhaving, regiocontrole en de terreineigenaar op de hoogte waren van de straatrace.”

Ze bevestigt dat er geen schade is aangericht. „Wel is er een grote hoeveelheid afval achtergelaten door de bezoekers.” Op de vraag of de bouwmarkt in de afgelopen twee jaar door de gemeente is benaderd voor een gesprek, wordt ontkennend gereageerd. „Hier heeft Praxis niets meer van vernomen.”

Ook Leonie Bouchier, van het aan de Van Aalstweg grenzende Bouchier Sport Center, geeft aan als bedrijf zijnde vrijwel geen overlast te hebben ondervonden van het auto-evenement. „We zien wel de strepen op de weg, die aantonen dat hier flink gescheurd is. Ik kan me voorstellen dat omwonenden hier wel overlast van hebben gehad.”

Dat omwonenden overlast hadden van het evenement, liet een van hen zaterdag aan de redactie weten.

Ontmoetingen

Op de Facebookpagina Dutch Car Meetings (DCM) zijn overzichten te zien van verschillende ontmoetingen van autoliefhebbers in Nederland. Die van vrijdagavond stond ook in het overzicht en begin september staat er nog een evenement in Hoorn op de planning. Beheerder van de pagina, Juliette (ze wil haar achternaam niet noemen), laat in een reactie weten niets met de organisatie van de meeting in Hoorn te maken te hebben. „Wij weten niets van de situatie in Hoorn. Wij delen alleen de evenementen die op openbaar geplaatst zijn, waar mensen graag samen willen komen voor dezelfde hobby.”

Tekst gaat verder na video.

De initiatiefnemer van het evenement, Danny (hij wil niet met achternaam in de krant) uit de omgeving van Hoorn, laat weten op de betreffende avond wel deelnemers te hebben aangesproken op het veroorzaken van lawaai en andere overlast. „Maar op een gegeven moment waren er zo veel mensen, dat dit niet meer te doen was.”

Niet toegestaan

„Het is duidelijk dat deze mensen uit waren op herrie en overlast veroorzaken met auto’s, racen en onverantwoord rijgedrag vertonen. Daar is een parkeerplaats en de weg naar een woonwijk absoluut niet voor bedoeld. De gemeente staat dit uiteraard niet toe met een vergunning. En dat weten ze”, zegt Jara Hof namens de gemeente Hoorn. „Na meldingen kwam de politie ter plaatse. De politie heeft wel een aantal boetes uitgeschreven; het gedrag blijft zeker niet ongestraft. Team Handhaving neemt deze locatie mee in de toezichtrondes, maar 24-uurs-toezicht is niet mogelijk.”

Hof geeft aan dat buurtbewoners, zodra iets opvalt, dit direct kunnen melden bij de politie. „In overleg met de politie bespreken we of andere te nemen maatregelen passend zijn. Afsluiting is wel overwogen, maar dat zorgt voor problemen met ontsluiting van het terrein en als een groep echt uit is op overlast, dan heeft dat vermoedelijk geen zin.”

Burgemeester aanspreken

Naar aanleiding van het voorval heeft het Hoornse raadslid Roger Tonnaer contact gezocht met een omwonende. „Ik heb deze meneer beloofd om zijn verhaal door te geven aan de burgemeester. Op dit plein gebeuren vaker dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.” En dat is volgens Tonnaer niet alleen het geval bij het Hof van Hoorn, maar ook bijvoorbeeld de Nieuwe Steen en achter kunstcentrum de Blauwe Schuit, aan de Vredehofstraat.

Troep van jongeren op het terrein van BiaMed, bij Nieuwe Steen.
© Foto aangeleverd

Van een andere bewoner vernam hij dat Leen Bakker eerder hekken heeft laten plaatsen, in samenwerking met de gemeente. „Dat wordt door de omwonenden daar zeer gewaardeerd.”

Tonnaer is teleurgesteld in de bouwmarkten die volgens hem ’hun schouders optrekken over het voorval’. „Het ook hun verantwoordelijkheid om buiten sluitingstijden een oogje in het zeil te houden.” Misschien kunnen ze met bewoners in gesprek gaan en samen naar de gemeente stappen, aldus het raadslid.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen