Zeehondenpup in Den Helder verlost van stuk zwerfvuil, geen plan om jong en moeder uit te zetten op zee

De pup met de tas nog om zijn lijf.© Foto Greet Ham

Saskia Soeters
Den Helder

De jonge zeehond die rondzwemt in de binnenwateren van Den Helder heeft zich maandagmorgen zelf bevrijd van de tas waar hij in verstrikt was geraakt.

,,Hij heeft het eigenlijk zelf gedaan. Zondag zijn we de hele dag bezig geweest en gingen we ’s avonds met lege handen naar huis”, zegt Michael Bakker Paiva van Zeehondencentrum Pieterburen.

Maandagmorgen kwam goed bericht van de bewoner bij wie de drijvende steiger ligt waar de zeehonden op eten en slapen. ,,De zeehond heeft zelf de tas van zich afgetrokken. Er zit een haak aan het ponton waar de tas aan bleef vastzitten. Zo kon hij de tas van zich af krijgen”, legt Bakker Paiva uit.

Hoe de toestand van het jonge dier nu is? ,,Dik en gezond”, lacht hij. ,,Er zit gigantisch veel energie in dat beest. Gisteren hebben we hem twaalf uur achterna gezeten, maar hij zwom alsof er niets aan de hand was.”

Zeehondenvriend Bert de Groot, die de toestand van de zeehond op de voet volgde, bedankt iedereen voor de hulp en inzet bij het redden van het dier.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bakker Paiva meldt dat er geen plannen zijn om de dieren terug te zetten naar zee. ,,Ze zijn moeilijk te vangen en het levert veel stress op voor de dieren. De moeder is honderd kilo en gezond. Het is bijna onmogelijk om haar uit het water te tillen zonder dat je haar verwondt. Bovendien zijn ze gezond en is er genoeg vis. Er is dus geen noodzaak.”

Donderdag was groot alarm geslagen toen de pup verstrikt was geraakt in de tas en niet meer op de kant kon komen. De angst was dat de zeehond uitgeput zou raken.

Lees ook: Zeehondenpup die werd geboren in binnenwater van Den Helder is in nood door zwerfafval: ’Hij kan vermoeid raken en uiteindelijk verdrinken’

Lees ook: Bijzonder: de zeehond die maanden in de grachten van Den Helder leeft, heeft een baby’tje gekregen. En de pup zwemt vrolijk mee

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.