Vierhonderd boeren doen mee aan lichtjesactie in Schermerhorn: ’Noord-Holland houdt van boeren’ [video]

Schermerhorn

Bij een protestactie op een erf aan de Oosternotweg in Schermerhorn zetten zaterdagavond zo’n vierhonderd boeren met verlichte tractoren een boodschap in het weiland neer: ’Noord-Holland houdt van boeren’. In het kort: NH ’hartje’ boeren.

De sfeer is erg gemoedelijk. Behalve de 350 tractoren zijn er ook nog ongeveer 150 andere aanwezigen. De tractoren toeteren. De landbouwvoertuigen staan in de ondergaande zon mooi opgesteld voor de molens.

De initiatiefneemster van de actie zegt vanaf de locatie: „We geven een duidelijke boodschap aan de politiek, aan de burgers. Met een tekst die zo positief is.” Ze heeft „kippenvel” van deze „waanzinnige actie.” Op sociale media zijn beelden te zien van de enorme hoeveelheid tractoren die tegen de avondlucht zich met zwaailichten en toeters laten zien en horen.

Boeren voerden de afgelopen tijd op meerdere plekken actie. Ze zijn het niet eens met plannen van minister Carola Schouten van Landbouw het eiwitgehalte in veevoer te verlagen. Boeren willen dat dat van tafel gaat, het zou nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren. Ook protesteerden boeren bij verscheidene distributiecentra omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen.

Volgens de zegsvrouw van de actie in Schermerhorn is het niet zo dat een klein groepje boeren tegen de regels is, zoals de minister volgens haar heeft gesuggereerd. „Iedereen is er tegen, maar niet iedereen is zo extreem in het protest.”

Lees ook: Schouten vraagt experts naar gezondheidseffecten voermaatregel

© Foto DNP.NU
© Foto DNP.NU
© Foto DNP.NU

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen