Komst van bijzonder orgel ineens heel dichtbij door giften van Enkhuizer fondsen

Het orgel van de Westerkerk in Enkhuizen.
© Foto Gert Eijkelboom
Enkhuizen

Grote giften van twee Enkhuizen fondsen maken de kans op de komst van een heel bijzonder spelend orgel in de Westerkerk zeer reëel.

Op een eerdere publicatie in het Noordhollands Dagblad over de worsteling van de Stichting Westerkerk om in tijden van corona, waarin inkomsten stilliggen, projecten van de grond te krijgen, reageerde een Enkhuizer fonds dat niet met naam genoemd wil worden.

Lees ook: Bestuur maakt van nood een deugd: Westerkerk wil cultuurpodium Enkhuizen worden

Bovenwerk

Een substantieel bedrag is toegezegd, aldus directeur Richard Lijnsvelt en secretaris Jos Lankreijer. Een andere Enkhuizer stichting overweegt ook een gift. Daarmee komt de bouw van het bovenwerk, een substantieel onderdeel van het orgel, door orgelbouwer Verschuren heel dichtbij. Nog zo’n 25 mille resteert. Deze donaties vanuit de eigen stad vindt de stichting heel bijzonder. Lijnsvelt: ,,Er is dus commitment. Het is ook iets bijzonders. Een dergelijk orgel wordt zelden gebouwd en het geeft zeker een stimulans aan het culturele leven in Enkhuizen. Organisten van naam zullen hier willen spelen.’’

Het zou ook het herstel van de zomeravondconcerten in de Westerkerk kunnen betekenen. Het streven is dat het orgel vanaf oktober 2021 bespeelbaar is.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen