Onrust over mogelijk kankerverwekkende paracetamol: ’Net zetpillen gekocht voor ons baby’tje. Zijn die ook besmet?’

Amsterdam

„Nou lekker dan, ik gebruik dagelijks vanwege pijn na kanker.” Berichten over mogelijk kankerverwekkende stoffen in paracetamol maken veel los op Twitter en andere sociale media.

„Net zetpillen gekocht voor ons baby’tje. Zijn die ook besmet?”, vraagt een jonge vrouw zich af. „Kankerverwekkende stof in paracetamol. Hier schrik je toch van. Goedkoop heeft inderdaad zijn prijs”, meldt Yasemin Cegerek. „Als je paracetamol al niet meer kunt vertrouwen”, vraagt Veerle zich af over hét hamsterproduct in coronatijd.

Kersverse minister Tamara van Ark van Medische zorg is zelf ook maar even in haar kastje gedoken om te checken waar de paracetamol vandaan komt. „Dat mensen hier zorgen over hebben begrijp ik hartstikke goed”, reageert ze voor de camera.

Vervuild

Uit onderzoek van NRC en tv-programma Zembla blijkt dat de grootste paracetamolproducent ter wereld - Anqui Lu’an Pharmaceutical - pillen verkoopt die vervuild zijn met een kankerverwekkende stof. Die stof heet 4-chlooranilline, afgekort PCA. Het Chinese bedrijf zou volgens Zembla en NRC ook aan Apotex in Leiden leveren. Apotex is grossier van paracetamol bij Albert Heijn, Etos, Jumbo, Trekpleister, Kruidvat en DA.

Anne reageert ongerust op Twitter: „De mijne waren van huismerk Trekpleister en inderdaad Apotex. Nu weggegooid. Best veel geslikt na een operatie in februari.” Drogisterijen worden nog niet overspoeld met vragen over paracetamol, blijkt uit een belronde. „’Ik hoorde dat het kankerverwekkend is’, zei een klant”, vertelt een Etos-medewerkster in Zandvoort. „Ik zei: ’Nou meneer, als u het gewoon volgens de bijsluiter gebruikt is er niks aan de hand.”

Bij andere filialen van Etos en DA geen vragen over de meest gebruikte pijnstiller en koortsverlager. „We verkopen ze evengoed, nul vragen”, zegt een medewerkster van Etos aan de Gedempte Gracht in Zaandam. „Het wordt gewoon verkocht zoals normaal”, zegt een collega van een filiaal in Beverwijk.

Lobbyisten

Dat de hoeveelheid PCA in de geteste paracetamol volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen niet boven de toegestane norm uit zou komen, leidt tot verontwaardigde reacties. „Als iets kankerverwekkend is, hoort dat er gewoon niet in. Waarschijnlijk bepalen lobbyisten dat, net als in de tabaksindustrie”, foetert Ronnie op Twitter. „In alle ziekenhuizen is paracetamol onderdeel van de dagelijkse medicatie. Baat het niet, dan schaadt het dus wel”, stelt Ellen. „Hoe je als consument moedwillig ziek wordt gemaakt, alleen voor het geld”, twittert Sydney.

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) staat de veiligheid van paracetamol niet ter discussie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd liet aanvankelijk weten geen actie te ondernemen, maar minister Van Ark laat inspectie wél onderzoek doet. „Mensen moeten ervan uit kunnen gaan dat medicijnen veilig zijn.”

Lees ook: Kankerverwekkende stof in paracetamol hoofdpijndossier | Commentaar

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen