Een ’nijpende situatie’ bij garnalenvissers vanwege het coronavirus, maar ze krijgen geen extra steun

Den Oever

Garnalenvissers komen niet in aanmerking voor extra steun vanwege het coronavirus.

Dat heeft landbouwminister Carola Schouten aan de sector laten weten, aldus de Nederlandse Vissersbond. De branche verzocht de minister om steun vanwege de ’nijpende situatie in de garnalensector’.

Pellen

’Het grootste knelpunt is dat de pelcapaciteit van garnalen in de Marokkaanse pelateliers minder dan de helft is, anderzijds heeft ook de afzet een flinke klap gekregen’, motiveerde de Vissersbond zijn verzoek aan de minister. Volgens de Vissersbond erkent de minister de penibele situatie voor de garnalensector maar vanuit ‘rechtszekerheidsoogpunt’ is het niet gepast op korte termijn aanpassingen in de regeling door te voeren.

De noodmaatregelen vanwege het coronavirus duren in Marokko tot zaterdag 11 juli. Wat er na deze datum gebeurt, is nog onbekend. De Vissersbond: ,,Ook al versoepelen de maatregelen, wil dat nog niet zeggen dat op korte termijn de pelcapaciteit weer naar het normale niveau kan. Dit zal stapje voor stapje opgebouwd moeten worden, waarbij bijvoorbeeld de anderhalvemeterregel er voor zal zorgen dat de pelcapaciteit voor een lange tijd lager kan zijn dan voor de coronacrisis.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.