Bijenkasten op Mediapark voor vierde keer gesloopt door vandalen, imker Ben Bus ten einde raad: ’Ik ben het echt goed zat’

De bakken zijn beschadigd.
Hilversum

De bijenkasten van imker Ben Bus zijn voor de vierde keer gesloopt door vandalen. Hij is er dan ook helemaal klaar mee. „Ik ben het echt goed zat. Wat kun je hier nou tegen doen? Snel maar camerabewaking?”

„Ik ben even een weekje op vakantie”, vertelt Bus. „En dan gebeurt er dit.” Hij kreeg vrijdag een belletje van de beveiliging van het Mediapark. Met slecht nieuws, net als drie keer eerder. „Je kan op de foto goed zien dat er ook nu een flinke trap, soort karatetrap, tegen de kast is gegeven”, vertelt Bus. Daarnaast zijn de tegels die op het dak lagen van de kast gegooid. „Er zit nu sowieso een scheur in de broedkamer van de linker kast. Een collega imker gaat vanavond langs om de schade proberen te herstellen.” De kasten staan nu weer overeind, de bijen bleken wel woedend.

Bus controleert de schade, na het vandalisme in november.

In november werden er ook al kasten omgegooid. Dat het mensenwerk is, weet Bus zeker. „Hoogstwaarschijnlijk is de zware kast met geweld in het water getrapt", vertelde Bus toen. ,,Een bijenkast is te zwaar om om te vallen door een dier of de wind.'' De koningin bleek de klap niet te hebben overleefd, net als een groot gedeelte van de rest van het volk.

Ook toen dacht Bus ook meteen aan videobewaking. Het bedrijf NEP - dat ook op het Mediapark zit - heeft al aangegeven dat het de camerabeelden 24/7 wil monitoren. Beeld en Geluid heeft ook al gevraagd of hulp nodig is. Maar met het realiseren van de camera’s en de stroomvoorziening die er voor nodig is, was Bus nog niet klaar. Vandalen grepen opnieuw hun kans. Bus gaat nu proberen om na zijn vakantie snel videobewaking te regelen voor zijn bijenvolk.

Hij hoopt dat iemand iets gezien heeft van de aanval op zijn bijenvolk.

Lees ook: Camera’s moeten Mediaparkbijen beschermen: ’Iedere keer als ik zie dat de beveiliging belt, slaat mijn hart een slag over’

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen

Video uitgelicht