Tonnen van provincie voor Westfries Museum en Stoommachinemuseum

Het Stoommachinemuseum in Medemblik.

Het Stoommachinemuseum in Medemblik.© Archieffoto Kenneth Stamp

Het Stoommachinemuseum wil ’opwaarderen’ en er zijn daarvoor grote plannen gemaakt.

Het Stoommachinemuseum wil ’opwaarderen’ en er zijn daarvoor grote plannen gemaakt.© Archiefafbeelding Stoommachinemuseum.

Het Westfries Museum krijgt drie ton voor verduurzaming van het eeuwenoude pand.

Het Westfries Museum krijgt drie ton voor verduurzaming van het eeuwenoude pand.© Foto Westfries Museum

1 / 3
Mike Deutekom
Hoorn

De Provincie Noord-Holland verstrekt drie ton subsidie voor verduurzaming van het Westfries Museum in Hoorn. Het Stoommachinemuseum in Medemblik krijgt ruim 127.000 euro.

Dat is donderdagochtend bekend gemaakt. In totaal trekt de provincie bijna twee miljoen euro uit voor verduurzaming en het toegankelijker maken van een twaalftal culturele instellingen.

Verheugd

Directeur Harry de Bles van het Stoommachinemuseum is verheugd met het nieuws. ,,De beslissing over de toekenning van de subsidies was door de provincie uitgesteld. We hebben vorig jaar al een aanvraag ingediend. Maar ik ben blij dat we dit bedrag nu krijgen. Daarmee is het budget voor de eerste fase van onze vernieuwingsslag nu rond en kunnen we na het hoogseizoen volgend jaar starten met de verbouwing en uitbreiding van ons bezoekerscentrum.’’

Voor De Bles is de subsidie een lichtpuntje in een - door corona - verder moeizaam jaar voor het museum. ,,Het is mooi dat dit rond is na de teleurstelling eerder dit jaar door de coronacrisis. Eigenlijk wilden we dit jaar al beginnen met de verbouwing, maar dat is een jaar uitgesteld omdat je bij zo’n ontwikkeling elkaar in de ogen wilt kunnen kijken. Er is veel overleg nodig met bijvoorbeeld de aannemer en dat ging niet vanwege corona.’’

Noodzakelijke verduurzaming

Het Westfries Museum kan het geld goed gebruiken om de noodzakelijke verduurzaming van de gebouwen aan te pakken. Het museum is gevestigd in monumentale panden in eigendom van de gemeente Hoorn, welke als eigenaar ook aanvrager is van de subsidie. ,,Met de drie ton kunnen we een begin maken met het isoleren van ramen en daken en het aanpakken van de installaties’’, zegt Pieter Meijers, hoofd Monumenten en Archeologie van het bureau Erfgoed van de gemeente.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen