Ultrafijnstof in Wijk aan Zee net zo hoog als in drukke winkelstraat in een stad

De door RIVM gebruikte ultrafijnstofmeter.
Wijk aan Zee

Het gehalte aan ultrafijnstof in Wijk aan Zee is net zo hoog als dat in een drukke straat in een stad. Dat schrijft het RIVM in een nieuw rapport waarin de verspreiding van deze allerkleinste stofdeeltjes, die schadelijk zijn voor de gezondheid, is onderzocht.

In het nog niet gepubliceerde rapport, dat in handen is van deze krant, meldt het RIVM dat er in december 2019 en januari 2020 is gemeten op drie plekken. Behalve in Wijk aan Zee is er ook gemeten in Beverwijk en IJmuiden.

In IJmuiden werd het laagste gehalte aan ultrafijnstof gemeten. In Beverwijk meer dan in een ultrafijnstofmeetstation in Amsterdam-West. De hoogste aantallen stofdeeltjes werden echter gemeten in Wijk aan Zee. De badplaats is wat dit betreft vergelijkbaar met een drukke straat in een stad. Er is veel meer gemeten in de kustplaats dan in het meetstation in Amsterdam-West.

Het RIVM wijst in het nieuwe rapport geen verdachten aan voor de verspreiding van het ultrafijnstof. Industrie (Tata Steel zit zeer dichtbij), scheepvaart en luchtverkeer worden genoemd als mogelijke bronnen.

In een eerder rapport dat ging over fijnstof (iets grotere deeltjes), kwam het RIVM tot de conclusie dat 89 procent van al dit stof in Wijk aan Zee afkomstig was van Tata Steel.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen