Publiek op Texel wordt slordiger met anderhalve meter afstand. Topdrukte op het eiland: jonger publiek en meer caravans

Woensdagmiddag op de Binnenburg in Den Burg.
© Foto René Pop
© Archieffoto Evalien Weterings
1/2
Den Burg

De gemeente Texel wijst erop dat de anderhalve meter afstand op het eiland momenteel minder goed in acht wordt genomen, met name in de horeca en supermarkten.

Aan de ondernemers is een brief gestuurd met de vraag hun klanten te attenderen op het belang van naleving van de richtlijnen. ,,Nu de maatregelen zijn versoepeld, merken we dat mensen makkelijker met de anderhalve meter afstand omgaan, maar aan recente uitbraken in het buitenland is te zien dat het gevaar nog niet geweken is’’, zegt de gemeentewoordvoerder.

Op Texel zijn nog geen boetes uitgedeeld voor het negeren van de anderhalve meter en de gemeente zet daar voorlopig ook nog niet op in om mensen wakker te schudden.

Meer caravans en jonger publiek

Bij het overleg tussen gemeente, ondernemers en VVV is de afgelopen weken vastgesteld dat er sprake is van topdrukte op Texel. Vergeleken met dezelfde week vorig jaar heeft veerdienst TESO de afgelopen week 45 procent meer caravans en voertuigen met aanhangers overgezet, ruim negen procent meer auto’s en zes procent meer vrachtwagens.

De samenwerkende partijen zijn blij dat de toeristen Texel weer weten te vinden. Het zou nu gaan om een wat jonger publiek dan gewoonlijk, mensen die anders op vakantie naar het buitenland zouden gaan. Volgens de lokale afdeling van Horeca Nederland draait de horeca op het eiland nu weer goede omzetten.

Markt uitgebreid

Vanaf deze week is de maandagse warenmarkt in Den Burg uitgebreid naar de zomeropstelling. Dit is weer mogelijk door de versoepelingen van de coronamaatregelen. De kramen in de Parkstraat en op het Schilderend zijn wat verder uit elkaar geplaatst dan gebruikelijk om een goede doorstroom van de bezoekers mogelijk te maken. Ondernemersvereniging Winkelhart Den Burg heeft besloten om dit jaar geen zomermarkten op de woensdagmiddag te organiseren.

Extra fietsenstalling in De Koog

In De Koog wordt tijdelijk een extra fietsenstalling gerealiseerd op het stukje openbaar groen tegenover de Lidl. De Texelmap-app is afgelopen week 13.500 keer gedownload. Dit is opnieuw een stijging ten opzichte van de afgelopen weken, waarin tienduizend en twaalfduizend downloads werden geteld. Met de Texelmap-app kunnen gebruikers zien waar het rustig en waar het druk is op het eiland, zodat zij hun plannen hierop kunnen aanpassen.

Lees ook: Hebben boa’s in de Kop van Noord-Holland echt geen een coronaboete uitgedeeld? Nee, dat klopt niet helemaal

Lees ook: Op Texel is het dit jaar lekker lang vakantie. Tot half oktober staat het eiland in ’zomerstand’

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.