Muziek maken, de tuin schoffelen, thee drinken. Tientallen jongeren uit Hollands Kroon gaan iets doen voor ouderen om de coronasleur een beetje te doorbreken

Wethouder Mary van Gent met jeugd die gaat ’socializen’ met ouderen.
© Foto Nic Zeegers
Anna Paulowna

Zo’n dertig jongeren tussen de twaalf en achttien jaar uit Hollands Kroon gaan tijdens de vakantieperiode iets voor ouderen doen. Om hiermee de coronasleur een beetje te doorbreken.

De jongeren verzamelden zich dinsdag in het voormalige gemeentehuis van Anna Paulowna (het Kroondomein) om uit te leggen welke activiteiten ze met ouderen willen ondernemen. Dat gebeurde na een oproep van de gemeente onder de noemer Jeugd aan zet. De bedoeling van het project is dat jongeren vijf keer iets voor oudere inwoners doen gedurende een dagdeel. Variërend van een boodschap doen, muziek maken, een taart bakken, de tuin schoffelen, thee drinken of uitleggen hoe een iPad of een telefoon werkt, enzovoort.

T-shirt

De activiteiten die de kinderen naar voren hebben gebracht, komen op een lijst waarna de stichting WonenPlusWelzijn een match maakt, oftewel de jeugd aan een oudere koppelt. Maandag gaan de eerste kinderen op pad in een speciaal voor het project ontwikkeld T-shirt. Tijdens het eerste contact worden ze begeleid door een jongerenwerker, vertelt wethouder Mary van Gent die bij de aftrap van het project aanwezig was.

Het project Jeugd aan zet is een idee van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die gemeenten in het land uitnodigt erop in te haken. Het idee is een antwoord op de gevolgen van het coronavirus waardoor veel ouderen in een isolement terecht zijn gekomen, ze geen bezoek ontvingen en niet naar buiten mochten, aldus de wethouder.

Na afloop ontvangen de deelnemers een cadeaubon van 75 euro. De kosten van het project worden betaald door de rijksoverheid.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.