Zeilster Tanja Visser uit Venhuizen vertelt bij Op1 over ’Whitbread’. ’Die race was toen nog echt een mannenwereld’

Tanja Visser in haar vertrouwde omgeving, de Compagnieshaven in Enkhuizen.

Tanja Visser in haar vertrouwde omgeving, de Compagnieshaven in Enkhuizen.© Foto Marcel Rob

Leo van Gelderen
Venhuizen

Tanja Visser is woensdagavond om 22.25 uur een van de gasten aan de tafel van Op1 op NPO 1.

In 1989 was zij het enige Nederlandse bemanningslid van de ’Maiden’. Een boot met voor het eerst een uit vrouwen bestaande bemanning die meedeed aan de zwaarste zeilrace ter wereld, de Whitbread Around the World Race, nu de Ocean Race. Naar aanleiding van de documentaire ’Maiden’, nu op Netflix, maar ook donderdag 9 juli vanaf 19.30 uur te zien op groot doek in Cinema Oostereiland in Hoorn, doet zij haar verhaal.

Mannenwereld

Tanja Visser, woonachtig in Venhuizen maar geboren en getogen in Enkhuizen: „Die race was toen nog echt een mannenwereld. Er werden dan ook heel wat vraagtekens bij onze deelname gezet. Terwijl we stuk voor stuk hele goede zeilers waren die maanden aan voorbereidende training achter de rug hadden. De scepsis die gaandeweg de race veranderde in bewondering zie je ook terug in de documentaire.”

Niet zonder risico’s

Voor de familie Visser was het een extra bijzondere editie. Niet alleen Tanja deed mee maar haar broer Edwin voer op de Nederlandse deelnemer, de Equity & Law van Schipper Dirk Nauta. Tanja Visser daarover eerder in deze krant: „Deze races zijn niet zonder risico’s. Mijn vader had net een nieuwe auto. Die kon ik zo van hem krijgen als ik niet aan boord zou gaan. Nee, dat was voor mij geen optie. Ik wilde meedoen aan die race.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen