’Van Goghvilla’ in Bussum moet gemeentelijk monument worden; College Gooise Meren is alsnog overstag: villa Eikenhof heeft een belangrijke culturele en historische waarde

Villa Eikenhof moet toch een gemeentelijk monument worden.
© STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Bussum

Burgemeester en wethouders van Gooise Meren willen van de ’Van Goghvilla’ aan de Regentesselaan in Bussum toch een gemeentelijk monument maken. Het college heeft de procedure daarvoor in gang gezet, waardoor het pand nu voorbescherming geniet.

Het doel hiervan is te voorkomen dat villa Eikenhof in de tussenliggende periode onherstelbaar gewijzigd of beschadigd wordt. Om tot een definitief besluit te komen heeft het college nog een ’redengevende omschrijving’ nodig. Deze wordt de komende tijd opgesteld.

Lees ook: Bond Heemschut ’heel blij’ met bescherming Van Goghvilla; ’We hebben er wel echt voor moeten knokken’

Roem

De villa in Het Spiegel is gekocht door een particulier die op het terrein een nieuwe woning wil bouwen. Tegen dat plan kwam onder andere Bond Heemschut in verzet. De bond vroeg afgelopen najaar de status van gemeentelijk monument aan. Reden is het verschijnen van de biografie in 2019 over Jo Bonger, de schoonzus van schilder Vincent van Gogh. In dit boek wordt een relatie gelegd tussen de latere roem van Van Gogh en de rol die Bonger daar vanuit het huis aan de Regentesselaan in zou hebben gehad. Architect W.C. Bauer ontwierp het huis in 1901 in opdracht van Bonger, waarna ze het pand tot 1904 bewoonde.

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed heeft twee keer advies uitgebracht over de aangevraagde monumentenstatus. De eerste keer oordeelde de CRKE negatief, de tweede keer, in mei, positief. Volgens de gemeente komt dat door het cultuurhistorisch onderzoek wat tussentijds heeft plaatsgevonden.

Zeldzaam

Hieruit kwam naar voren dat het pand niet alleen door de relatie met Van Gogh, maar ook in architectuurhistorische zin als onderscheidend te benoemen is. Zo zitten er in het huis moderne en specifiek vormgegeven elementen die heel bijzonder zijn voor de tijdgeest. Bauer groepeerde de verschillende ruimten rond een ruime hal en past daarmee in het rijtje van belangrijke architecten uit die tijd waaronder Hanrath, Berlage, Stuyt en De Clercq. De villa vormt bovendien onderdeel van een zeer klein oeuvre in een derde periode van Bauers werkend leven, waarmee de zeldzaamheidswaarde hoog is, aldus het college.

Alle belanghebbenden, waaronder de huiseigenaar van de villa, zijn inmiddels op de hoogte gebracht, aldus de gemeente. Zij kunnen bezwaar maken tegen de beslissing.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen