Premium

Zanger Dwight Dissels en zijn single ’Echte Nederlander’: ’Het voelt soms als wij tegen zij. Ras speelde nooit een rol in mijn jeugd in Zaandam, maar het huidige debat raakt me wel’

Dwight Dissels (39) op de Zaanse Schans.
© Foto Mike Static/Studio SAS
Zaandam

„Er was nooit een geschikt moment om de single uit te brengen, totdat ik al die mensen met verschillende etniciteit op de Dam zag”, vertelt zanger Dwight Dissels (39). Zijn nieuwe single ’Echte Nederlander’ is uitermate persoonlijk, met een Zaans tintje: „Ik woonde letterlijk op een steenworp van de Zaanse Schans, Zaandam heeft een stempel op mij gedrukt en dat komt ook naar voren in het nummer.”

Dissels, bekend van het zevende seizoen van the Voice of Holland en the Passion, schreef zijn nieuwe single samen met Alain Clark en Elisha Amonoo Neizer, vorig jaar in maart. „Het was een week na de tramaanslag in Utrecht en we bespraken hoe we een nummer konden schrijven dat relevant zou zijn voor de huidige tijdsgeest. Het voelt soms als wij tegen zij; diverse culturen tegenover elkaar. Dus vroeg Alain hoe ik ben opgegroeid, en zo is het nummer tot stand gekomen. Maar het gaat niet alleen om mijn verhaal, maar ook om die van anderen. In het nummer leg ik uit waarom ik me als een echte Nederlander voel, en niet alleen omdat ik stamppot eet, vlakbij de molens woonde, of hou van voetbal, maar ook omdat ik zorg voor mijn naasten en andermans meningen respecteer.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen