Medemblik schrapt Open Monumentendag 2020, maar komt wel met vijf filmpjes van ’onbekende juweeltjes’

Logo van Open Monumentendag.

Sophie Kuitems
Medemblik

Open Monumentendag gaat dit jaar in Medemblik niet door. Het landelijke evenement dat op 12 september gehouden wordt, is in deze gemeente geschrapt wegens de coronamaatregelen. Wel zullen vijf monumenten worden uitgelicht in korte filmpjes.

Volgens de gemeente kan de veiligheid van de bezoekers en deelnemers aan monumentendag niet gegarandeerd worden met de anderhalvemetermaatregelen die gelden rond het coronavirus. „Vanwege de situatie, de onzekerheid over de verlenging van de maatregelen en de inspanningen voor de organisatie, heeft het comité Open Monumentendag Medemblik besloten de monumentendag van 12 september 2020 te laten vervallen. Geen monumentendag dus, ook niet in afgeslankte vorm”, laat de gemeente in een persbericht weten.

Onbekende juweeltjes

Het landelijke thema voor dit jaar is ’Leermonument’. Op dit moment werkt het comité een alternatief plan uit om enkele bijzondere monumenten uit te lichten. Dit gebeurt met vijf korte educatieve filmpjes van monumenten die normaliter niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor het publiek. De beelden van deze veelal ’onbekende’ juweeltjes van Medemblik zullen door deskundigen worden toegelicht.

De eigenaren, bewoners en/of beheerders van de aangeschreven monumenten zijn op de hoogte gebracht. ,,Het comité hoopt dat zij volgend jaar weer hun medewerking zullen verlenen, hopelijk dan zonder beperkingen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen