Wereldberoemde orgels centraal tijdens nieuwe serie Zomeravondconcerten in Grote Kerk Alkmaar

Pieter van Dijk.
© Foto Frits de Beer
Alkmaar

De twee beroemde orgels van de Alkmaarse Grote Kerk staan de komende weken centraal tijdens de nieuwe serie Zomeravondconcerten.

Matthias Havinga, organist van de Amsterdamse Grote Kerk, bijt woensdag 8 juli het spits af. Hij speelt onder meer de prelude ’Rhosymedre’ van Vaughan Williams.

Woensdag 15 juli is het de beurt aan stadsorganist Pieter van Dijk. Hij verbindt muziek van Sweelinck en Bach met de eigentijdse Hollandse meesters B. Matter en J. Raas. Ook op 19 augustus speelt Van Dijk werken van Sweelinck en Bach.

Orgelconcours

De jonge Spaanse organist Victor Baena treedt 22 juli op. Hij won in 2019 het Schnitger Orgelconcours, maar de live recital kwam door corona te vervallen. Nu speelt hij alsnog, onder meer het speciaal voor het Van Covelens orgel gecomponeerde ’Salve Regina’ van de Brusselse componist Foccroulle.

De Bergense Ruïneorganist Frank van Wijk brengt 29 juli werken van Sweelinck, De Fesch en Bach en de jonge talentvolle organist en pianist Laurens de Man speelt 5 augustus onder anderen Frescobaldi en Bartók. Op 12 augustus staat de Friese organist Theo Jellema op het programma met onder meer werk van Couperin en Messiaen.

De serie wordt 9 september afgesloten door Pieter van Dijk en Frank van Wijk, traditiegetrouw met een een verzoekprogramma.

De concerten zijn steeds op woensdag om 20.15 uur, entree 8,50 euro. Vooraf online reserveren is verplicht: www.grotekerk-alkmaar.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen