Premium

Het gevoel van lucht, het geluid van lucht, de emotie die lucht teweeg kan brengen: lucht wordt tastbaar in Kranenburgh in Bergen

Gastcurator Colin Huizing temidden van het ademende grafisch lijnenspel ’Pressurizing’ van Zoro Feigl.
© Foto Erna Faust

Bij lucht in de kunst denk je al snel aan de traditionele Hollandse luchten op de schilderijen van de grote meesters. Maar lucht is zo veel meer; het is de basisvoorwaarde voor leven en tegelijk vergankelijk, het is onzichtbaar en tegelijk alom aanwezig. Wat er gebeurt als je kunstenaars hun kijk op lucht laat geven, is vanaf woensdag te zien in de expositie ’Lucht’ in museum Kranenburgh in Bergen.

Niet dat de oeroude Hollandse luchten zonder meer terzijde zijn geschoven. Integendeel. In de bovenzaal stuit de bezoeker eerst op de ’Luchten van de Bergense School’. Van de wolkenlucht boven zee op het meterslange schilderij van Dirk Filarski en de dreigende lucht boven een molen van Arnout Colnot tot de volledig tot gevoel geëxtraheerde verbeeldingen van lucht door Edgar Fernhout en het topwerk uit de collectie waarop Leo Gestel in Van Gogh-achtige kleuren zonlicht weergeeft dat door de wolken breekt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen