Premium

’Als bezoekers vragen wat ik in mijn tuin verbouw, dan antwoord ik: ik sla CO2 op, ik maak zuurstof, ik zuiver water en ja - ik produceer ook een beetje eten’

Marijke Langeveld vindt rust in haar natuurtuin.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Het coronavirus dwingt ons om de intimiteit van eigen erf en tuin op te zoeken. Die beperking is ook een kans - een aansporing om de balans op te maken, om na te denken over wat werkelijk van waarde is en ons te concentreren op het eigene. De tuin, zegt de Leidse bioloog en duurzaamheidsactivist Marijke Langeveld (38), kan een plek zijn waar we kunnen nadenken over onszelf, waar we kracht en energie uit kunnen halen en waar we ’stil kunnen zijn’.

Midden in Leiden, ingeklemd tussen Leiden-Noord en de Leidse Merenwijk, ligt het volkstuincomplex van Tuinvereniging Ons Buiten. Hier heeft Marijke Langeveld een natuurtuin ingericht van 300 vierkante meter. Wie voor het eerst voorbij het tuinhekje stapt met het bordje ’welkom’, staat wel even te kijken. Is deze weelderige groene wildernis een moestuin? Waar zijn dan de rechte bedden met pronkbonen, aardappelen, uien en afrikaantjes? „Als bezoekers vragen wat ik verbouw, dan antwoord ik: ik sla CO2 op, ik maak zuurstof, ik zuiver water en ja - ik produceer ook een beetje eten.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.