Alkmaarse verpleegkundigen en andere actievoerders herdenken dertien collega’s die door corona zijn overleden. ’Hij voelde iets tussen zijn spatbril en mondmasker toen een besmette patiënt hoestte’

Annemarie de Jong
Amsterdam

Actievoerende verpleegkundigen herdenken zaterdag op de Dam in Amsterdam dertien zorgverleners die aan corona zijn overleden.

„Een moment van bezinning en herdenking. We staan er in uniform met mondkapje op. Sommigen gaan het in zwart gekleed”, zegt mede-initiatiefnemer Tanneke Goverse, OK-verpleegkundige van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar.

„Op de dag dat het RIVM nul coronadoden meldde, overleed een 42-jarige verpleegkundige. Hij had iets tussen zijn spatbril en mondmasker gevoeld toen een besmette patiënt hoestte. Het is een verwoestend virus dat zich heel diep in de longen nestelt.”

Volgens Goverse heeft het veel te lang geschort aan voldoende en deugdelijke beschermingsmiddelen. „We willen álle zorgmedewerkers waarschuwen op te komen voor hun rechten bij een mogelijk tweede golf. Het gaat om veiligheid!”

Gevaar voor eigen leven

In Nederland zijn volgens de actievoerders ruim 17.000 zorgmedewerkers positief getest en ziek geworden. „Sommigen zijn wel drie, vier maanden ziek. Met mogelijk blijvend fysieke en psychische schade”, zegt Goverse. „Daarom staan we stil bij alle zorgprofessionals die zich, met gevaar voor eigen leven én dat van hun naasten, hebben ingezet tijdens de coronacrisis.”

De bijeenkomst, om half vijf in Amsterdam, is een actie van Platform Zorg, WitteWoede2019, Actiecomité WetBig2, Kraamzorg in Actie, Netwerk zzp’ers in zorg en welzijn en andere medewerkers in de thuiszorg, GGZ, verpleeghuis- en ziekenhuiszorg.

Eindstreep

Tijdens de actie wordt het ’Manifest voor de Zorg’ uitgedeeld. Daarin eisen zorgverleners betere arbeidsvoorwaarden en salariëring én structurele veranderingen in de zorg. Zoals minder macht voor de zorgverzekeraars, meer inspraak voor zorgverleners, een einde aan de marktwerking en bureaucratie, hervorming van opleidingen en een goed generatiebeleid ’waardoor oudere werknemers gezond de eindstreep kunnen halen’.

Actievoerders hebben op de Dam een gong en rode rozen bij zich. ,,Natuurlijk houden we anderhalve meter afstand van elkaar.” Het is bedoeld ’als eerbetoon aan ons prachtige werk’, vervolgt verpleegkundige Tanneke Goverse. „Dat we uitvoeren met een groot hart voor de zorg.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.