’Wat ik me herinner van het festival Kralingen? Vrijwel niets... Ik was drie dagen stoned’ (column)

Vijftig jaar geleden was een joint het meest geconsumeerde middel op het Kralingen-festival.
© Archieffoto ANP/Rick Nederstigt

Het was vorig weekend vijftig jaar geleden dat in Rotterdam het Amerikaanse festival Woodstock (1969) nog eens dunnetjes werd overgedaan. ’Kralingen 1970’ heeft in de loop van de tijd een magische klank gekregen. Ook, of juist, bij hen die er níet bij waren.

Filmhuis Alkmaar vertoonde deze dagen de documentaire die toen over het driedaagse festival Kralingen is gemaakt. De film is destijds nooit een bioscoophit geworden en nu ik hem heb gezien, begrijp ik ook waarom: het is geen beste rolprent, en dan druk ik me zacht uit.

Maar dat terzijde. Ik wilde de film toch graag zien omdat ik er toen niet bij was. Ik was vijftien. Net even te jong, denk ik. Maar ik woonde in die tijd in Den Helder, wat toen veel verder van Rotterdam lag dan nu. Niet fysiek natuurlijk, maar wel gevoelsmatig.

En je hebt het wel over een tijd zonder internet en sociale media. Wij hoorden bij wijze van spreken pas van het festival toen het al had plaatsgevonden.

Ik ging dus naar de film om de schade in te halen. En ik moet zeggen, hoe slecht de documentaire ook is, iets van de magie van die drie dagen kreeg ik wel mee.

Sommigen in de zaal hadden een andere reden om de film te gaan zien. Ron Bulters, die een inleiding bij de film hield, vroeg aan het publiek wie er bij was geweest. Een man op de voorste rij stak zijn vinger op.

„Wat herinner je je van die dagen?”, wilde Bulters weten.

Het antwoord: „Vrijwel niets. Ik was drie dagen stoned. Ik wil de film zien om te weten te komen wat ik gemist heb.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen