Jour sans Tour: ’Il Campionissimo’ wint bij zijn debuut in de Tour, maar sterft 10 jaar later

De etappe van vandaag gaat tussen twee (schier)eilanden voor de kust van La Rochelle. In die havenstad was het Fausto Coppi die in zijn eerste Tour de France huishield. De 29-jarige Italiaan won het eindklassement, nadat hij in La Rochelle zijn eerste etappe had gewonnen.

Waarom maakte ’Il Campionissimo’ pas zo laat zijn debuut?

Coppi werd tijdens zijn wielercarrière dwarsgezeten door de oorlog. In 1939 deden de Italianen niet mee, van 1940 tot en met 1946 was er geen Ronde van Frankrijk en in 1947 ontbrak hij. In 1948 weigerde Coppi te starten, omdat hij vond dat hij de kopman was en niet zijn grootste concurrent Gino Bartali.

Maar in 1949 stonden beide mannen in dezelfde Italiaanse ploeg aan de start?

Bartali had de Tour van 1948 met overmacht gewonnen, maar was ook alweer 35 jaar oud. De Italiaanse bondscoach Alfredo Binda liet de twee vrede sluiten. Bartali had waarschijnlijk ook wel door dat hij de Tour niet meer ging winnen, want Coppi had al drie keer de Giro gewonnen. In 1949 was hij overigens de eerste die beide grote rondes in een jaar wist te winnen.

Coppi had het in het begin van de Tour heel moeilijk.

Hij stond na de vijfde etappe een half uur achter op Franse geletruidrager Jacques Marinelli. Coppi was bevangen door de hitte, wilde eigenlijk stoppen, maar Binda en Bartali wisten hem te overtuigen om niet op te geven. Zijn grote concurrent deelde zijn bidon of pelde onderweg zelfs een sinaasappel voor Coppi. Tijdens de zevende etappe, een tijdrit van maar liefst 92 kilometer naar La Rochelle, kwam hij zijn inzinking definitief te boven.

En Coppi wachtte op Bartali als die het moeilijk zou krijgen?

Iconisch is zijn de foto’s van de twee Italianen in de Alpen. Ze trokken samen ten strijde. Bartali pakte geel in de rit naar Briançon, maar viel een dag later in de afdaling, waardoor Coppi zijn eerste gele trui mocht aantrekken, om het tot Parijs te dragen.

De ’kampioen der kampioenen’ kende een tragisch einde van zijn leven.

Hij won de Tour ook nog in 1952 en bleef lang doorfietsen. In 1959 deed hij mee aan een koers in Opper-Volta, het huidige Burkina Faso, waar hij malaria opliep. Een van de beste wielrenners van de 20e eeuw overleed op 40-jarige leeftijd aan de gevolgen daarvan.

Kees van Dalsem

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen