Eerste bewoners trekken in Max Plazierhuis Schagerbrug. Wethouder Van der Veek is er bij om ze te verwelkomen

Het voormalig gemeentehuis voor de verbouwing tot seniorencomplex.
© Archieffoto Marc Moussault
Schagerbrug

Het nieuwe Max Plazierhuis in Schagerbrug wordt woensdag officieel in gebruik genomen.

Wethouder Sigge van der Veek verwelkomt ’s middags de eerste bewoners van het huis voor mensen met dementie. Het Plazierhuis is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van de vroegere gemeente Zijpe in Schagerbrug, vanwege het uiterlijk ook wel bekend als ’Klein Soestdijk’.

Aan het Plazierhuis is jarenlang gewerkt. Het initiatief is genomen door Willem Plazier uit Hoorn, die het vernoemde naar zijn vader die aan dementie leed. De initiatiefnemer is niet betrokken bij het plan.

Zelfstandig

Wethouder Van der Veek is blij dat het oude raadhuis van Zijpe een nieuwe invulling heeft gekregen. ,,Het is een vorm van zelfstandig wonen waarbij er toch begeleiding is. Dat maakt het leven zo prettig mogelijk en daar streven ook wij als gemeente naar voor onze inwoners: zo lang mogelijk zelfstandig en prettig leven.”

In en om het Max Plazierhuis kunnen ouderen met dementie zich zo vrij mogelijk bewegen. Er wordt gewerkt met kleinschalige woongroepen. De bewoners van Het Max Plazierhuis kunnen zoveel mogelijk blijven leven zoals zij gewend zijn, in een beschermde omgeving.

Rusthuis

Het huis in Schagerbrug is oorspronkelijk gebouwd als rusthuis (Zuiderzon), waarna het gemeentehuis werd. Nu komen er na de verbouwing, die nog doorloopt tot het eerste kwartaal 2021, weer ouderen in te wonen.

De bewoners wonen in woongroepen van acht mensen, met een vaste groep begeleiders. De start is met drie woongroepen, om door te groeien naar een volledige bezetting van zes woongroepen.

Het pand heeft dan 48 appartementen, waarvan 36 op de begane grond. De omsloten tuin is deel van de leefruimte. Ook zijn er onder meer een theehuis, biljart, koffiehoek, kapsalon en schoonheidssalon.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.