Volle zeecontainer met schoolmateriaal gaat van Enkhuizen naar Sri Lanka dankzij goedgeefsheid

De container wordt volgestouwd met spullen voor de scholen in Sri Lanka van Kalyani.

De container wordt volgestouwd met spullen voor de scholen in Sri Lanka van Kalyani.© eigen foto

Tanja Koopen
Enkhuizen

Een volle zeecontainer is onderweg naar de scholen van Stiching Kalyani in Sri Lanka. Initiatiefnemers Richard en Ramonia van Ark zijn opgelucht.

In februari constateerde Richard van Ark nog dat het lastiger werd om voldoende schoolspullen bijeen te krijgen voor de scholen van de stichting in het noorden en zuiden van Sri Lanka. Een oproep van de stichting in deze krant deed echter wonderen. ,,Arjen Koppes van Galvanitas zocht contact met ons. Zij verzorgen meubilair voor scholen en hij had wel 200 stuks staan. Of we dat even wilden ophalen.’’

Dat wilde Van Ark wel. Heel blij is hij met het materiaal, waar vooral een school in het noorden van het land om zit te springen, waar nieuwe scholen zijn gebouwd en andere scholen gerenoveerd. Van het Martinuscollege kwamen vervolgens ook nog dozen met computers, die meer dan welkom zijn. Ook haakten veel particuliere donateurs in op de noodkreet van de stichting. De container bevat eveneens kasten, waar de scholen veel behoefte aan hebben om het lesmateriaal in op te bergen.

Meester Jo

Zodat deze maand alsnog een volle container verscheept kan worden. Vrijwillers van Kalyani, onder wie ’meester’ Jo van Uden en zijn zoon Maarten, hielpen afgelopen weekeinde een handje mee om alles vanuit de opslag in Enkhuizen naar de Beemster te brengen. Hier stond bij transportbedrijf Hellinga een zeecontainer klaar.

Op 12 juli vertrekt de boot met de container uit Rotterdam, die naar verwachting op 30 juli aankomt. De corona maakte dat ook Sri Lanka op slot ging en de stichting maanden moest wachten met het verzenden van spullen. Inmiddels zijn de maatregelen versoepeld en is ook in Sri Lanka de haven weer volledig operationeel.

Een hobbel die nog wel genomen moet worden is de douane. ,,De bureaucratische manier van werken in Sri Lanka maakt dat het nog een hele klus is om de inhoud van de container vrij te krijgen. Maar dat is iets dat ter plekke wordt opgepakt. Wij zijn heel blij dat we met zoveel steun er toch in geslaagd zijn een container vol schoolspullen die kant op te krijgen.’’

Terug

Enkhuizer Van Uden, jarenlang actief op de Pancratiusschool in Enkhuizen, was nog maar net voor Kalyani in Sri Lanka aan het werk toen het coronavirus maakte dat hij terug moest naar Nederland. Hij is van plan zodra de omstandigheden dat toelaten terug te keren naar het schoolproject om ter plekke goed werk te verrichten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen