Rinus van Kalmthout neemt revanche op teleurstellend IndyCar-debuut met indrukwekkende vijfde plek in Indianapolis [video]

Indianapolis

Rinus van Kalmthout heeft in de tweede IndyCar-race van het seizoen op het circuit van Indiapolis indruk gemaakt door op een vijfde plek te eindigen. De Hoofddorper startte vanaf plaats achttien.

,,Ik ben ontzettend blij”, jubelde Van Kalmthout na afloop. ,,Ik ben superblij. Ik heb echt alles gedaan wat ik kon, het team heeft me de beste mogelijke auto gegeven. Nog steeds kan ik het amper geloven.”

De druk op de negentienjarige Van Kalmthout was groot. Zijn debuut op zaterdag 6 juni was een grote teleurstelling geweest. Hij viel op de Texas Motor Speedway zowel in de vrije training als in de race uit door een persoonlijke fout.

Na een wederom teleurstellende kwalificatie, Van Kalmthout kon door een fout van zijn eigen team slechts één zogenoemde ’flying laps’ rijden waardoor hij zich niet op volle snelheid kon kwalificeren voor de race, startte hij vanaf plaats achttien.

Door al in de zesde ronde de pits in te gaan, kon Van Kalmthout snelheid maken zonder auto’s om zich heen. Hij zette vroeg in de race al de snelste tijd neer. De strategie pakte goed uit. Hij stootte al snel door naar de top tien.

Van Kalmthout wist optimaal te profiteren van de chaos in het veld die ontstond toen Oliver Askew crashte. De Hoofddorper haalde vervolgens ook zijn teamgenoot Conor Daly in. Op plek vijf vocht hij een interessant duel uit met Colin Herta. Van Kalmthout probeerde er een aantal keer langs te gaan, maar zonder succes. Herta gooide de deur dicht, waardoor de wagens elkaar even toucheerden.

De race werd gewonnen door Scott Dixon.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen