De drafsport kan weer ’om de hoek’ terecht: Jaap van Rijn drie keer succesvol tijdens heropening drafbaan Alkmaar [video]

Durk M Boko is de snelste in de sterkst bezette koers.
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

Na Duindigt en Wolvega gingen zondag ook de poorten van de Alkmaarse drafbaan weer open. Op het programma stonden zeven koersen; eigenaars, trainers en rijders konden eindelijk weer ’om de hoek’ terecht.

Want de afgelopen weken gingen de vrachtwagens met paarden vooral richting Duitsland, Frankrijk of Scandinavië. Niet dat dat opeens zal veranderen.

,,Want deze (Juliette, op Alkmaar winnaar van de vijfde koers) doet het daar ook wel erg goed”, liet trainer/pikeur Caroline Aalbers weten. ,,Maar het is natuurlijk heel prettig dat we weer in Nederland terecht kunnen. En gelukkig ook op andere banen dan Wolvega, want daar is nu eenmaal niet elk paard voor geschikt.”

Inmiddels is bekend gemaakt dat de volgende meeting in Alkmaar op 2 augustus wordt gehouden. Aanvankelijk zouden de zomermaanden op het ovaaltje worden overgeslagen, maar door de coronacrisis is de agenda aangepast om de drafsportprofessionals alsnog de mogelijkheid te geven in eigen omgeving aan de bak te kunnen.

Lees ook: Eerste sportevenement waar weer publiek wordt toegelaten is in Alkmaar, maar de ’juichpolitie’ is nog allerminst nodig

Het evenement van zondag was extra bijzonder omdat er publiek werd toegelaten. Geen Europese primeur, want in Duitsland werd ook al gekoerst voor een gelimiteerd aantal toeschouwers, maar wel een Nederlandse.

Erg druk werd het niet, maar voor een eerste keer voor de organisatie was dat geen ramp. Het duurde immers lang voordat er officieel groen licht was en er was waarschijnlijk nog de nodige huivering bij veel potentiële bezoekers.

,,Maar nu vandaag blijkt dat het allemaal prima is verlopen, zullen er volgende keer hopelijk weer wat meer mensen aanwezig zijn”, aldus Robin Goudsblom van de organisatie.

Voor de omzet maakt het aantal bezoekers niet heel veel uit. Het wedden op paarden gaat immers al voor een groot deel online en Wolvega had vrijdag evengoed een prima omzet. Maar voor de sfeer op de baan is een grotere toeloop wel gewenst.

Jaap van Rijn kende in ieder geval een mooie middag. De afgelopen tijd reeg hij al de zeges aaneen in Duitsland en ook nu was hij drie keer succesvol. Twee keer was dat met een paard uit de stal van (de afwezige) Hugo Langeweg jr.

Bijzonder was dat de laatste winnaar van 1 maart meteen op herhaling ging bij de eerste koers vier maanden later. Thuisfavoriet Ronny Kooijman won immers met Ilse Schermer. De overige zeges waren voor Zaankanters Djimmie Schneider (met Ipson Boko) en Frans van der Blonk, die de topkoers won met Durk M Boko.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen