Musici én publiek dolenthousiast. Er kunnen weer concerten gegeven worden in de Oosterkerk in Hoorn

Mayumi Eguro merkt weinig van de nieuwe maatregelen, zoals de afstand tussen de stoelen die is gemeten met de Oosterkerkmaat.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Zo’n zestig gasten luisterden zaterdagavond in de Oosterkerk in Hoorn naar het prachtige spel van pianiste Mayumi Eguro. Iedereen was dolenthousiast, niet alleen over de muziek, maar misschien nog wel meer omdat die weer live beleefd kon worden.

,,Ik ben dolblij dat dit weer kan’’, zegt bezoeker Hans Lensink. ,,De scherpe kantjes zijn er vanaf.’’ Men interpreteert de coronaregels vrijer en verstokte concertgangers, zoals het publiek van concerten van Stichting Hoorn - Oude Muziek Nu die dit concert organiseerde, willen ook weer samen van muziek genieten.

Ook musici zijn verheugd dat ze weer het podium op kunnen. ,,Ik ben heel blij dat ik hier mag spelen”, zegt Eguro.

,,Ik begeleid veel euritmielessen op basisscholen in Hoorn en Amsterdam en dat lag ineens stil. De pianolessen die ik geef, gingen deels door via Zoom, maar dat is niet ideaal. Ik ben dus blij dat alles weer wat op gang komt. Tijdens het spelen merk ik wel dat het publiek wat verder weg zit, maar verder maken de nieuwe regels niet veel verschil.’’

Hilbrand Adema, zakelijk en artistiek leider van Hoorn - Oude Muziek Nu, weet dat meer musici staan te trappelen om weer op te treden. ,,De ensembles staan in de rij. We hebben hierna nog drie concerten staan: op 29 augustus, 27 september en in december. Gelukkig is de gemeente heel coulant en mogen we de subsidie voor ons festival, dat dit jaar zou zijn, houden. We hebben dat naar volgend jaar verplaatst.’’

Stoelen

De voorzitter van de stichting, John Halsema, is tevreden over dit eerste concert en prijst de ontvangst in de Oosterkerk en de opstelling van de stoelen.

Daarover heeft Rob Piet, beheerder van de Oosterkerk, een en ander te vertellen. Hij haalt uit de kerkbanken een dunne stok tevoorschijn met om de uiteinden felgeel tape. ,,Dit is de Oosterkerkmaat’’, zegt hij met een lach. ,,Die is precies anderhalve meter. Daarmee hebben we vanmiddag alle stoelen klaargezet. Dat is een hele puzzel, maar op zich wel leuk. Het is eens wat anders dan anders.’’

Trots is Piet op de coronabestickering, die onder andere looprichting en afstand aangeeft.

,,Joost Swarte, die de ramen in het westtransept zal maken, heeft de tekeningen aan ons beschikbaar gesteld. Wij willen ons aan de regels houden, want we willen niet dat een nieuwe corona-uitbraak in de Oosterkerk begint.’’ Daarom werd bij binnenkomst gevraagd de handen te ontsmetten en wordt wie bij de bar blijft staan verzocht door te lopen. Door de vriendelijke toon van de ’coronabeheerder’ blijft de sfeer - als altijd - goed.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen