Noord-Hollandse boeren rijden vreedzaam rondje door Amsterdam; boos op nieuwe plannen minister Schouten [video]

© Foto ANP
Edam

Het protest van boze boeren uit onder meer Waterland en West-Friesland in Amsterdam is zaterdagavond rustig en vreedzaam verlopen. Met zo’n dertig tractoren protesteerden ze tegen nieuwe plannen van minister Schouten.

Het plan van de boeren was om de Dam te blokkeren of anders naar het Rembrandtplein op te rukken, zo lieten ze via social media weten. Dat gebeurde echter niet.

Op last van de politie werd de Amsterdamse grachtengordel met kwetsbare kademuren ontzien. De boeren reden stapvoets een rondje door (vooral het oostelijk deel van) de stad.

Lees ook: Noord-Hollandse boeren protesteren in het centrum van Amsterdam [video]

Voor veel overlast veroorzaakte het protest niet, veel ophef evenmin. De boeren reden rustig met zwaailicht door de hoofdstad, een enkeling voerde een protestbord op de tractor mee met teksten als ’Wil je nog langer blijven eten, moet je de boeren niet vergeten’. Via Amsterdam-Noord en de N247 reden de boeren tegen middernacht flink toeterend weer naar huis.

De boeren zijn boos omdat minister Schouten van Landbouw onder meer het eiwitgehalte in veevoer wil verlagen. Dat zou de uitstoot van stikstof kunnen verminderen. Volgens de boeren is dat echter slecht voor de gezondheid van de dieren.

Ook in andere delen van Nederland werd gedemonstreerd door boeren tegen de plannen van het kabinet.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen