Engelsen keren terug naar pub voor circa 8,5 miljoen liter bier

Londen

Engelsen keren zaterdag massaal terug naar de pubs die meer dan drie maanden lang gesloten zijn geweest wegens het coronavirus. Britse media schatten dat er zaterdagavond 15 miljoen 'pints' aan bier over de toonbank gaan. Het gaat om circa 8,5 miljoen liter bier dat als het aan de coronaregels ligt, niet aan de bar moet worden geconsumeerd, maar op plaatsen waar ruimte is om afstand van elkaar te houden.

The Daily Mail toont beelden van grote groepen bierdrinkers die zich ook buiten op straat niet aan die afstandsregel houden, maar opeengepakt voor de camera proosten. Een groep drinkers heeft voor de foto wel voorzorgsmaatregelen genomen en zit vlakbij elkaar aan een tafeltje in een pub in speciale beschermde witte pakken met mutsen en maskers. Maar voor de 'pints' in hun handen zal het mondmasker waarschijnlijk hebben moeten wijken.

In de pubs is veel veranderd. Zo mogen er bijvoorbeeld maar een beperkt aantal gasten naar binnen en is livemuziek niet toegestaan. Ongeveer 23.000 cafés hebben de deuren zaterdag weer geopend. Aan de oproep van de regering afstand van elkaar te bewaren, lijkt op veel plaatsen geen gehoor te worden gegeven. Wel mogen groepjes samen uit, maar de groepjes moeten zeker een meter van elkaar verwijderd blijven.

Voor sommige pubs stonden om 07.00 uur 's morgens al voor de opening klanten te wachten tot de deuren opengingen. Het enthousiasme wordt vermoedelijk iets getemperd door de hogere prijzen van de consumpties. In de horeca proberen ondernemers de in de lockdown verloren inkomsten nu een beetje te compenseren met hogere prijzen. Maar volgens deskundigen komt dat dit jaar niet meer goed. De meeste pubs zouden in de komende 12 maanden geen winst meer kunnen maken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.