De Hillegomse advocate Monique Bonsen staat te popelen om als burgemeester aan de slag te gaan in Koggenland. ’De ontvangst geeft me energie’

Monique Bonsen, de nieuwe burgemeester van Koggenland.
De voorzitter van de vertrouwenscommissie Rosalien van Dolder presenteert de nieuwe burgemeester uit Hillegom digitaal aan de gemeenteraad van Koggenland.
1/2
Obdam/Hillegom

Haar huis in Hillegom is veranderd in een bloemenzee. „Het is hier één groot feest”, zegt Monique Bonsen, de aanstaande burgemeester van de West-Friese gemeente Koggenland.

Bonsen is advocate arbeidsrecht, registermediator en partner van advocatenkantoor Frankfortsluis Advocaten in Haarlem. Daarnaast is ze voorzitter van de Raad van Toezicht SEIN en regiovoorzitter van D66 in Zuid-Holland.

Vorige week werd ze unaniem voorgedragen voor het hoogste ambt in de zestien dorpen en gehuchten omvattende gemeente. Via een Facetime-verbinding presenteerde Rosalien van Dolder (voorzitter vertrouwenscommissie) de nieuwe burgemeester aan de voltallige raad van Koggenland.

„Dat vond ik zelf ook heel bijzonder”, zegt de 54-jarige Bonsen. „Doordat we steeds meer digitaal vergaderen, was ik het al een beetje gewend. Deze bekendmaking was technisch dan ook goed voorbereid en de uitvoering ging vlekkeloos. Je bent er niet fysiek bij en toch voelde ik meteen de warmte van de mensen die me vanuit de zaal aankeken.”

Bonsen werd diezelfde avond overladen met felicitaties. „Ik heb echt het gevoel dat me dit ontzettend gegund is. Je voelt je gedragen met zo’n warm welkom en zo veel gelukwensen. Dit geeft me nog meer positieve energie. Mijn ambitie was in kleine kring al bekend en ik heb de afgelopen tijd al bij enkele burgemeesters in de keuken mogen kijken.”

Direct na haar sollicitatie besloot de Hillegomse zich geografisch te nader te oriënteren in haar toekomstige werkgebied. Ze stapte in volstrekte anonimiteit op de fiets en trok de wandelschoenen aan en voerde verkenningen uit in Koggenland.

„Mijn indruk is dat het een aantrekkelijke omgeving is om te verblijven en te recreëren. We kwamen door hele mooie dorpen en ik bespeurde direct een grote verbondenheid van de bewoners met hun omgeving. Ik denk dat mensen echt van deze streek houden en dat is essentieel voor het gemeenschapsgevoel dat ik hier ervaar. Ik heb er hoe dan ook een heel goed gevoel bij.”

Haar officiële installatie is op 23 september. Dan lost zij waarnemend burgemeester Jan Franx af.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen