Mona Keijzer op bliksemcampagne in Beemster en Twisk om lijsttrekker CDA te worden

West-Beemster

„Wees wijzer, kies Keijzer”, roept ze aan het eind van haar bliksembezoek aan een veehouder in West-Beemster. „Misschien tot later als minister-president”, wenst boer Van Baar haar nog toe.

Mona Keijzer is deze zaterdag op verkiezingscampagne. Niet om marktbezoekers over te halen op het CDA te stemmen, maar om CDA-leden over te halen om komende week haar aan te wijzen als de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Hugo de Jonge is volgens de peilingen favoriet en heeft vooral concurrentie van dossiervreter en Kamerlid Pieter Omtzigt. Keijzer zou kansloos zijn.

Maar de Volendamse laat zich niet gek maken. Met steun van fans is een heuse bliksemcampagne opgezet. Zaterdagochtend eerst een gesprek over cultureel ondernemerschap in theaterkerk Twisk, daarna naar de veehouderij van de gebroeders Van Baar in West-Beemster, dan een lunch met vrouwelijke ondernemers in Zeist en tot slot een ontmoeting met ondernemers in Amersfoort.

Land in

Het lijkt wel een gewone dag in het leven van deze staatssecretaris voor Economische Zaken. „Ik ga altijd al graag het land in om mensen te spreken. Nu zijn er de interne verkiezingen en dan is dit een goede manier om met de leden van het CDA in gesprek te gaan. Nu heb ik meer tijd om met hen te praten over hun problemen”, licht ze na afloop haar aanpak toe. Al eerder hadden de kandidaten besloten om de nadruk te leggen op hun eigen kwaliteiten en niet de ander onderuit te halen. De strijd mag geen bloedbad worden zoals indertijd bij de PvdA tussen Asscher en Samsom.

Ledenbijeenkomsten dus in de vorm van werkbezoeken. Deze zaterdagochtend naast de stal. In de werkruimte staat een tafel met kannen koffie en thee. Enkele tientallen leden hebben zich gemeld. Leden die pas vrijdag werden gebeld of gemaild. Niet alleen uit de Beemster, maar ook uit Purmerend, waarmee immers wordt gefuseerd. Kunnen die stedelingen ook eens zien wat een agrarisch bedrijf is.

Familiebedrijf

Van Baar is inmiddels de vierde generatie in het familiebedrijf en zijn zoon (met vriendin) wil het bedrijf graag voortzetten. Maar de problemen zijn groot. „Nu weer die regels over veevoer die de minister gewoon er door ramt.” En wat te denken van al die regels rond de aanbouw van een stal. Dat was een probleem omdat een kilometer verderop een veenbosrietland ligt. Andere agrariërs vielen hem bij, zoals over de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen en de enorme winstmarges van de supermarkten.

Keijzer hoorde niet alleen alles aan, ze stelde ook veel vragen, ging het gesprek aan, nam een kijkje in de stal (even andere schoenen aan) en gaf uiteraard haar visie.

„Dit gebied is een veenweidegebied. Het woord zegt het al, weidegebied. Wanneer boeren hier niet meer kunnen werken, wordt het een moeras. Ook met alle regels rond stikstof, moeten bedrijven aan het eind van de maand nog wel winst maken. Zeker familiebedrijven moeten zicht hebben op hoe ze hun investeringen kunnen terugverdienen. Het begrip voor die ondernemers mis ik wel eens in het Haagse debat. Dan wordt daar de suggestie gewekt dat we veel te veel produceren, omdat we de tweede exporteur in de wereld zijn. Maar dat komt vooral omdat we in de havens veel producten importeren en weer exporteren zoals bananen en rijst. Als je echt kijkt wat we zelf produceren, dan kom je ergens op de 24 ste plek uit. En dan hebben we ook nog eens de meest duurzame agrarische sector.”

Stemmen

Het kon niet missen, deze aanwezigen voelen zich helemaal thuis bij het CDA, de partij die altijd al opkomt voor de boeren. Of ze ook allemaal op Mona Keijzer stemmen, zal nog moeten blijken. De bijna 40.000 leden in Nederland kunnen vanaf maandagavond tot donderdag 12 uur hun stem uitbrengen. Mocht een van de drie kandidaten niet een meerderheid behalen, dan volgt een tweede stemronde met de beste twee.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen