Zee en Havenmuseum in IJmuiden toont juweeltjes van scheepsmodellen

Bezoekers vergapen zich aan modelschepen.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
IJmuiden

Florian Vreeburg, directeur van de K.V.S.A opende vrijdagmiddag samen met Cor Oudendijk van het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden die nieuwe expositie Sail IJmuiden. De tentoonstelling is te zien tot en met 31 oktober.

Vanaf zaterdag 4 juli kunnen bezoekers van het Zee- en Havenmuseum genieten van de nieuwe tentoonstelling. Het museum beheert juweeltjes van scheepsmodellen, met aandacht en precisie gemaakt.

Deze modellen kunnen onmogelijk allemaal in de permanente tentoonstellingen worden getoond, omdat zij geen directe binding hebben met IJmuiden of met de geschiedenis van de IJmond. Deze schepen hadden wel in de sail-in parade van SAIL Amsterdam kunnen meevaren.

Met deze expositie toont het museum de modellen van ’sailwaardige schepen’, zoals de clipper ’Stad Amsterdam’, de ’Amerigo Vespucci’, de ’Groene Draak’ en de ’Danmark’. Deze sail-parade van scheepsmodellen wordt gecombineerd met een (verkoop) expositie van maritiem schilder Willem Eerland.

De voorgaande expositie ’Willem Eerland met schepen in IJmuiden’ is aangevuld met sail-gerelateerde schilderijen, waaronder de clipper ’Stad Amsterdam met de Shabab Oman II’, de ’Passat’ en de ’Viking’. Ook toont Willem Eerland een aantal zeilschepen van de beroemde Finse rederij Gustaf Erikson, waaronder de viermaster ’Moshulu’, in de vorige eeuw het grootste zeilschip in de graanhandel tussen Europa en Australië.

Het museum is geopend op woensdag- zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Reserveren vooraf van een tijdslot is verplicht. Voor de spelregels voor een bezoek aan het museum en om vooraf te reserveren zie www.zeehavenmuseum.nl

Adres: Havenkade 55 te IJmuiden, telefoon 0255 538007.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen