Singelgarage blijft tot na het weekeinde dicht, plafond wordt gestut

Boven: de schade aan de garage. Onder: het plafond van -2 wordt gestut.
© Foto’s gemeente Alkmaar
Alkmaar

De Singelgarage blijft na de brand van woensdagavond voorlopig gesloten. De garage is nog niet veilig genoeg om auto’s te verplaatsen. Het plafond van het niveau -2 wordt op dit moment gestut.

Dat meldt de gemeente Alkmaar. ,,Op de tweede verdieping worden stutten aangebracht om de beschadigde constructie op te vangen. Door de hoge temperaturen van de brand heeft het plafond van niveau -2 (en daarmee de vloerconstructie van -1) ernstige schade opgelopen’’, zo meldde de gemeente vrijdagavond.

De branddeuren waren gisteravond nog gesloten, ze kunnen niet open doordat er schade is aan elektrische installaties. Daardoor kunnen er nog geen auto’s uitgereden worden.

De eigenaren van auto’s van wie de auto op niveau -1 staat kunnen zich maandagochtend vanaf tien uur melden bij de Singelgarage. Ze kunnen dan onder begeleiding hun auto opahlen. ,,De schade aan de auto’s op niveau -2 is aanzienlijk. Zij kunnen naar alle waarschijnlijkheid pas dinsdag naar buiten worden gebracht’’, aldus de gemeente.

Volgens de Alkmaarse brandweercommandant Elleke Van Lingen is het een geluk dat parkeerniveau -2 niet helemaal vol stond met voertuigen. ,,Dan ontstaat meer vuurlast en kun je een hele andere afloop hebben’’, aldus Vna Lingen. ,,Een ondergrondse parkeergarage is een van de meest complexe gebouwen om brand te bestrijden. Het is een betonnen bak, bijna een bunker, met een laag plafond. Ontstaat daar brand, dan heb je snel een dikke rooklaag.”

Lees ook:

Omwonenden trekken aan de bel: ’Sluit parkeergarages Alkmaar af voor wie er geen auto heeft staan. Alleen zo zijn branden te voorkomen.’ Maar de nachtopvang zit vol

Volgens Alkmaarse brandweercommandant Elleke van Lingen had Singelbrand nog veel erger kunnen zijn. ’We mogen van geluk spreken dat parkeerniveau -2 niet helemaal vol stond met voertuigen’

Politie gaat uit van brandstichting in Alkmaarse Singelgarage: ’Aannemelijk scenario’. Verdachte zit vast

Brandende elektrische auto’s diep in een ondergrondse parkeergarage: de nachtmerrie van de brandweer

Grote brand Alkmaarse Singelgarage onder controle. Blusrobots ingezet, min twee was te heet voor brandweermannen. Auto’s op die verdieping afgeschreven

160 auto’s beschadigd door de brand. Voorlopig is de Singelgarage dicht

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen