Velsen van Vroeger: imperium van een voormalig hofmeester in de walvisvaart

Foto familie Plant
© Foto familie Plant
Santpoort-Noord

Omstreeks het jaar 1950 gaat Jan Plant als kok en hofmeester in de walvisvaart aan boord van de Willem Barentsz, onder kapitein H. Jansma uit Santpoort. Als Plants vrouw enige tijd later overlijdt, hertrouwt hij met de IJmuidense Riet van Roden en gaat hij in 1954 aan wal werken, in de vis.

Bouwput

Plant ziet dan een gat in de markt: in 1954 begint namelijk de bouw van de Velsertunnels. En de bouwvakkers lusten natuurlijk wel een vissie. Plant koopt ’s ochtends bij de visafslag haring en neemt de zooi mee naar huis, waar hij de haring snijdt. De hele week verkoopt hij bij de bouwput zo’n vijfhonderd haringen op een dag.

Als de tunnels geopend zijn, vindt Plant een ander stekkie voor zijn vishandel: vanaf 1957 staat hij met een viskraam aan de rand van het bosgebiedje aan de Santpoortse J.T. Cremerlaan, ter hoogte van de Kerkweg.

Dat is een puike plek, want het nieuwe station Santpoort-Noord is dan net geopend en trekt veel forenzen die over de laan naar de trein lopen. De andere kant op komen arbeiders voorbij die over het Kerkpad, langs de kraam, naar de Hoogovens gaan.

Restaurant

De visverkoop gaat goed. Aanvankelijk runt Jan Plant de zaak met zijn vrouw Riet, maar later komt zijn zoon Henk erbij. Er komt al snel een grotere kraam en daarna een bestelwagen. Plant verkoopt intussen ook patat en snacks.

Als het tweede deel van de J.T. Cremerlaan vanaf 1962 bebouwd wordt, koopt hij op de hoek van de Kruidbergerweg met de Kerkweg een pand, waarin hij een visrestaurant begint: Poisson Blanc. Eind 1969 neemt visboer Tames die zaak over. Henk Plant wil zijn vader niet opvolgen en vindt elders werk. Op de foto van april 1964 staan rechts Riet en Henk Plant.

Stuur foto’s in

Velsen Van Vroeger is een wekelijkse rubriek waarin historische foto’s worden getoond.

Heeft u foto’s van vroeger uit Velsense woonkernen? U kunt ze ingescand e-mailen naar redactie@ijmuidercourant.nl

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen